Register

A password will be e-mailed to you.

The Last Guardian je titul, ktorý duchovne nadväzuje na hry ICO a Shadow of the Colossus od štúdia Team ICO. Menované tituly vyšli ešte pre PlayStation 2, pričom The Last Guardian bol pôvodne plánovaný pre PlayStation 3, čo už vieme, že sa nestalo. Dlhý a komplikovaný vývoj, mlčanie ako zo strany vývojárov, tak i SONY urobili z tejto hry akýsi mýtus. Všetko sa však zmenilo minulý rok, kedy na E3 došlo k opätovnému oznámeniu, ktoré sprevádzala gameplay ukážka a razom sa z mýtu opäť stal jeden z najočakávanejších exkluzívnych titulov pre konzolu od SONY.

I napriek tomu, že SONY na svojej keynote ponúkla gameplay video, mnoho odporcov stále tvrdilo, že hra i napriek tomu v dohľadnej dobe nevyjde a ide iba o ďalšie mútenie hláv fanúšikov. Vzhľadom na predošlú históriu spojenú s touto hrou je to celkom racionálne, avšak dohadom je koniec, niekoľko zahraničných serverov malo možnosť zahrať si takmer finálnu verziu titulu a porozprávať sa s azda najpovolanejšou osobou, ktorou je Fumito Ueda. Ak Vám jeho meno nič nehovorí nevadí, stačí vedieť, že je mozgom oboch predošlých hier spomínaných v úvode a pri The Last Guardian tomu našťastie nebude inak.

K hre sa zatiaľ dostal magazín EDGE a server IGN (samozrejme aj mnohé ďalšie veľké médiá) a svoje dojmy / poznatky si samozrejme nenechali iba pre seba, IGN dokonca priniesli aj nové gameplay video, v ktorom sa k slovu dostal i Fumito Ueda. A čo nové sme sa teda dozvedeli?

Trico, obrovské zviera, ktoré Vás bude v hre sprevádzať nebudete môcť vôbec ovládať. Ako hovorí Ueda, “toto zviera nie je žiaden domáci mazlíček ani spojenec ako z iných hier, úloha Trica je pomerne nejasná a nemáme počítať s tým, že vždy urobí to, čo od neho budete žiadať.”

Tvorcovia hry vložili do umelej inteligencie Trica obrovské množstvo času a podľa informácií je vytvorený kód omnoho dlhší, než v prípade iných titulov. Snahou tvorcov bolo docieliť, aby sa Trico správal ako skutočné zviera, reagoval na dianie na obrazovke a nebol iba hlúpym spoločníkom, ktorých sme si dozaista už užili dosť v iných hrách. Ak budete po Tricovi chcieť aby niekam skočil, budete mu to musieť najskôr ukázať, no ako už bolo povedané, nie vždy Vás bude tvor poslúchať. Uvidíme ako sa tvorcom umelá inteligencia podarila, ambície rozhodne neboli malé.

Počas hry sa samozrejme bude vzťah medzi hlavným hrdinom a Tricom vyvíjať. V úvode Trico nebude hlavnému hrdinovi dôverovať, no všetko sa aspoň ako – tak zmení, keď Tricovi pomôžete a vytiahnete mu z chrbta zabodnutú kópiu a oslobodíte ho zo zajatia. To, že Tricovi pomôžete hneď neznamená, že si Vás tvor obľúbi, no ako začiatok vzťahu medzi Vami je to rozhodne dobrý krok…

Hlavný hrdina bude so sebou nosiť akýsi svetelný štíť, za pomoci ktorého budete môcť Tricovi naznačiť, na ktoré miesto má vystreliť červený výboj zo svojho chvosta. Tento výboj bude nápomocný pri riešení hádaniek v prostredí, však to poznáte – tu je potrebné rozbiť drevenú konštrukciu, inde sa zbaviť kameňov a podobne. Či v hre budú prítomné i nejaké súboje, v ktorých bude Trico túto vymoženosť využívať zatiaľ nevieme, preview verzia zatiaľ žiadne súboje ani len nenaznačila.

Podobne ako v predošlých hrách od Uedu bude v úvode hry mnoho otázok a odpovede žiadne. Hlavný hrdina sa preberie v jaskyni, no nepamätá si, ako sa do nej dostal, ani odkiaľ sa zobrali rôzne znamenia na jeho tele. Navyše neďaleko od neho je uväznené obrovské a nebezpečné zviera, no i napriek tomu mu pomôžete. Ako sa príbeh rozuzlí bude určite zaujímavé sledovať, ostatne ako tomu bolo i v prípade Ico či Shadow of the Colossus. K tomu si treba prirátať zaujímavý vizuál, podmanivý hudobný sprievod a (dúfame) epické dobrodružstvo, ktoré všetkým fanúšikom vynahradí dlhé roky čakania.

Dátum vydania The Last Guardian bol potvrdený na tento rok, no presný dátum zatiaľ nevieme. Výstava E3 je však za rohom a podľa všetkého sa dátum vydania dozvieme počas keynote SONY. Na záver tu ešte máme niekoľko nových obrázkov priamo z hry, ktoré nájdete v galérii:

Zdroj: EGE (skrz IBT) IGN

Komentuj!