Register

A password will be e-mailed to you.

Produkty z radu Logitech G sa testujú výborne, avšak hodnotia relatívne ťažko. Väčšina z nich je totiž vynikajúca. Doposiaľ sme na našej stránke testovali tri produkty od Logitechu, pričom absolútne hodnotenie sme zatiaľ neudelili ani jednému, i keď napríklad myš G502 Proteus Spectrum nebola od takého hodnotenia ďaleko. Dnes sa pozrieme na mechanickú klávesnicu G810 Proteus Spectrum, ktorá môže túto situáciu zmeniť.

Mechanická klávesnica by mala byť povinnou výbavou každého správneho hráča. Výhody mechanických spínačov sú pri hraní jednoznačné, takže ak stále hrávate na klasike, venujte pozornosť nasledovným riadkom, možno je ten správny čas na zmenu. Klávesnice Logitechu sa tento rok rozrástli o niekoľko zaujímavých kúskov, medzi ktoré patrí aj G810 Orion Spectrum.

Balenie a obsah

Klávesnica je zabalená v papierovom obale, ktorého potlač jasne dá najavo, čo sa ukrýva vo vnútri. Či už obrázok samotného produktu, alebo kombinácia čiernej a modrej farby poukazujú na výrobok z radu Logitech G.

_DSC2591_zm

V papierovom, vonkajšom obale je ukrytá ešte škatuľa z tvrdého papiera, aby náhodou nedošlo k poškodeniu samotného produktu.

_DSC2594_zm

V balení tohto nenájdete mnoho, no dôležitá je predsa samotná klávesnica, ktorú dopĺňa užívateľská dokumentácia.

Kvalita spracovania

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, vyhotovenie je vynikajúce. Už v momente, keď do rúk zoberiete balenie vám bude jasné, že produkt ukrytý vo vnútri nebude žiadna hračka, ale profesionálny nástroj, váha takmer 1,2 kilogramu hovorí za všetko. Kvalitné materiály, robustná konštrukcia, opletaný a pevný kábel – nič z toho G810 nechýba.

Povrchová úprava vrchnej časti je našťastie matná, takže je zamedzené tvorbe odtlačkov prstov, no boky klávesnice majú povrchovú úpravu lesklú. Osobne v tom nevidím problém, keďže klávesnicu po obvode nebude chytať často. Spodná strana je ako keby rebrovaná, čo na jednu stranu narúša akúsi nudu či fádnosť, no tento prvok bude pre väčšinu nepodstatný, keďže na klávesnicu sa hráč zo spodnej strany nepozerá. Skôr hráči ocenia prítomnosť protišmykových gúm a nožičky pre nastavenie sklonu (možnosť zdvihu na 4° a 8° sklon).

Logitech-G810-Orion-Spectrum-3

Čo sa konštrukcie týka, musím Logitech pochváliť, či už použité materiály, povrchové opracovanie alebo lícovanie jednotlivých častí, všetko je na profesionálnej úrovni, presne ako by ste od podobného produktu čakali. V tomto smere nemám výhrady a je zbytočné písať niečo viac, kvalita spracovania je v skratke príkladná.

Dizajn

Priznám sa, s hernými klávesnicami som až donedávna nebol veľký kamarát, aspoň teda čo do dizajnu. Väčšina pripomínala skôr Transformerov ako klávesnicu, čo mne osobne príliš nevyhovuje. V tomto prípade som rád, že Logitech G810 Orion Spectrum vsádza na účelnosť, ktorej je prispôsobený aj dizajn, ktorý je jednoduchý, dalo by sa povedať orezaný až na kosť. Jednoducho tu máme klávesnicu v tvare obdĺžnika, bez hocijakých výčnelkov, šialených zakrivení a podobne.

Logitech-G810-Orion-Spectrum-8

Samozrejme nekritizujem, či neodsudzujem klávesnice s netradičnejším dizajnom, iba mne osobne to nevyhovuje. To už ale odbáčam od témy, vráťme sa späť k veci.

Aby zase dizajn produktu nebol pre niekoho príliš fádny, Logitech na pravý bok klávesnice umiestnil nápis G810 a na hornú stranu do ľavého horného rohu označenie písmenom G, ktoré jasne dáva najavo, že ide o produkt z herného / gamingového príslušenstva tohto výrobcu. Dizajn jednoduchý, no funkčný a účelný, čo je podľa môjho názoru hlavné.

logitech-g810-orion-spectrum

Praktická skúsenosť

V tejto časti začnem od konca a rovno poviem, že pocit z používania tejto klávesnice je jednoucho skvelý. Nadšenie sa dostavuje okamžite od prvého momentu, kedy začnete klávesnicu používať. Potrebujete multimediálne klávesy? Nie je problém, na G810 ich nájdete dostatok, nechýba roller na ovládanie hlasitosti či klávesy užitočné pri prehrávaní hudby / filmov. Chcete makro klávesy, ktorým si priradíte potrebné príkazy? Ani to nie je problém, za pomoci obslužného programu Logitech Gaming Software si môžete F1 až F12 nastaviť ako vám bude vyhovovať.

Logitech-G810-Orion-Spectrum-1

K spomínanému programu sa vyjadrím podrobnejšie neskôr, keďže klávesnica ponúka nastavení omnoho viac. To najpodstatnejšie na mechanických klávesniciach sú určite mechanické spínače. Kto by čakal „klasiku“ v podobe Cherry MX spínačov, bude čakať márne. Rovnako, ako v prípade klávesníc G410 Altas Spectrum či G910 Orion Spark, i v tomto prípade Logitech použil spínače vlastnej výroby, ktoré nazval Romer-G.

romer-g

 Pár slov o spínačoch Romer-G

Exkluzívne spínače Romer-G vyvinul Logitech ako priamu konkurenciu pre azda najpoužívanejšie spínače Cherry MX. Oproti konkurencii však exkluzívne spínače Romer-G ponúkajú niekoľko výhod, medzi ktoré určite patrí rýchlejšia odozva, keďže aktivačná dráha týchto spínačov je iba 1,5mm, čo je v praxi circa o 25% menej, než potrebujú konkurenčné spínače. Kratšia aktivačná dráha = rýchlejšia odozva, a to jednoducho musí oceniť každý jeden hráč. Na to, aby spínač zareagoval je potrebná aktivačná sila iba 45g, čo určite zamedzí rýchlemu nástupu únavy vašich prstov pri dlhšom hraní.

Rýchlosť je asi to najdôležitejšie, no nemožno opomenúť ani fakt, že spínače Romer-G sú podľa údajov výrobcu otestované na 70 miliónov stlačení, čo je až o 40% viac, ako vydrží konkurencia. Kto si zvykol na spínače Cherry MX, ten si bude zo začiatku pravdepodobne potrebovať trochu zvyknúť, keďže chod kláves je odlišný, no keby sú všetky produkty rovnaké, nemalo by to zmysel.

Ešte by som chcel spomenúť jednu, možno menej podstatnú vec, ktorou je podsvietenie kláves. V tomto prípade sa LED dióda nachádza v strede klávesy, čo zabezpečuje rovnomerné osvetlenie a zároveň tento „zlepšovák“ napomáha tomu, že dochádza k minimalizácii svetelných únikov mimo kláves. Pre niekoho možno hlúposť, no ja osobne som túto maličkosť ocenil.

V praxi som si chod kláves vďaka použitým spínačom obľúbil veľmi rýchlo. Či už hranie alebo písanie bolo pre mňa veľmi pohodlné, pri hrách klávesy bleskovo a presne reagovali na moje príkazy. Pri písaní je to podobné, no pri prechode z membránovej klávesnice na mechanickú si bude potrebné chvíľku zvyknúť, predsa len je to rozdiel.

Pri hraní oceníte prítomnosť herného režimu, ktorý sa zapína príslušnou klávesou. Ten v továrenskom nastavení deaktivuje klávesu Windows, no vďaka obslužnému programu si môžete deaktivovať i ďalšie klávesy. Síce sa to môže zdať ako drobnosť, no pre pravého hráča veľmi užitočná funkcia.

Ako ste si iste všimli, klávesnica disponuje podsvietením jednotlivých kláves. Vybrať si môžete zo 16,8 milióna farieb, takže fantázii sa pri prispôsobovaní nekladú žiadne medze. Ak by vás podsvietenie vo večerných hodinách náhodou bude rušiť, môžete ho jednoducho vypnúť.

V praxi musím Logitech G810 Orion Spectrum opäť iba chváliť – hranie či písanie je na tejto klávesnici radosť, nechýbajú rôzne možnosti prispôsobenia a taktiež tu nájdete aj užitočné multimediálne klávesy. Toto všetko je zabalené do funkčného, i keď jednoduchého dizajnu a neabsentuje ani povestná čerešnička na torte, ktorou sú dozaista mechanické spínače Romer-G.

Logitech Gaming Software

O obslužnom programe, respektíve aplikácii Logitech Gaming Software (LGS) som už písal pri recenziách na headset G430, či herných myškách G402 Hyperion Fury a G502 Proteus Spectrum. Nakoľko je LGS univerzálnym programom pre všetky produkty z rodiny Logitech G, pár slov nemožno vynechať ani pri G810 Orion Spectrum.

01

Už som to síce spomínal, no prostredie LGS je prehľadné, jednoduché, výborne funguje a s používaním by skutočne nemal mať nikto. Za seba považujem LGS za jeden z najlepších obslužných programov naprieč celým trhom herného príslušenstva.

02

Nakoľko klávesnica nemá samostatné makro klávesy, v programe si môžete na makro klávesy premeniť F1 až F12. Svoje nastavenie si môžete uložiť ako profil, k dispozícii je šesť slotov, čo považujem za dostatočný počet.

03

Ak sa nechcete s nastavovaním profilov zaoberať a strácať čas, môžete siahnuť po profiloch, ktoré sú k dispozícii. Z obrázku si môžete povšimnúť, že v dobe testovania bolo k dispozícii až 572 profilov, ktoré postupne pribúdajú.

04

Samostatnou kategóriou je nastavenie podsvietenia klávesnice. Môžete využiť spektrum viacerých farieb, prípadne si zvoliť iba jednu zo 16,8 milióna dostupných farieb. Myslím si, že si skutočne musí vybrať každý jeden hráč.

05

K dispozícii je taktiež niekoľko efektov, ako stála farba, dýchanie, hviezdny efekt, cyklus farieb, farebná vlna a stlačenie klávesy  / tlačidla. Nastavenia sú bohaté, doslova a do písmena môžete mať na stole farebný cirkus. Svietiť môže celá klávesnica, prípadne iba niektoré klávesy, všetko záleží na preferenciách daného užívateľa, no ak napríklad túžite po tom, aby každá klávesa svietila inou farbou, nie je problém.

06

Už som spomínal, že aktiváciou herného režimu sa deaktivujú niektoré klávesy, a práve v LGS si môžete nastaviť, ktoré konkrétne to budú.

08

Pre pravých hráčov, ktorý túžia mať aktuálny software, respektíve v tomto prípade firmware, bez LGS sa nezaobídu a za seba vám určite odporúčam, aby ste si program určite nainštalovali, nech už máte akýkoľvek produkt z rodiny Logitech G.

Záver

Pravdepodobne to bude znieť hlúpo, ale klávesnicu Logitech G810 Orion Spectrum skutočne nemám v čom kritizovať. Je to profesionálny produkt, ktorému zodpovedajú ako funkcie, tak i vyhotovenie a použité materiály.

logitech-g810-orion-

Niekto môže namietať, že klávesnica je príliš drahá (to je však relatívne a osobne nemám takéto označovanie rád, niekto aj lacnú vec považuje za drahú a opačne), keďže odporúčaná cena je 189 €, no za kvalitu sa platí. Navyše sa dá u nás zohnať za nižšiu sumu a vydrží vám dlhé roky, za ktoré môžete vymeniť niekoľko klávesníc a v konečnom dôsledku sa dostanete na tú istú sumu (ako bonus navyše obdržíte pri zakúpení klávesníc G410, G810 a G910 plnú verziu hry Tom Clancy’s The Division). Pre našincov môže byť mínusom najmä absencia lokalizácie, no náš trh je veľmi malý a výroba lokalizovaných kláves by ešte viac navýšila cenu, čo by ocenil iba málokto. A nalejme si čistého vína, pri hrách skutočne nepotrebujete mať na klávesách vytlačené písmená ako č, ä, ô a podobne.

Logitech G810 Orion Spectrum je klávesnica, ktorú si jednoducho zamilujete. Kvalitná, robustná, pekná, navyše v sebe ukrýva výborne mechanické spínače. Zostáva už iba jediné, a to rozbiť prasiatko s úsporami, prípadne byť staromódny, nachystať si pero, papier a začať písať:

“Milý Ježiško, na Vianoce by som si prosil…”

Za poskytnutie hernej klávesnice Logitech G810 Orion Spectrum na test patrí poďakovanie spoločnosti Logitech, v tuzemskom zastúpení TAKTIQ COMMUNICATIONS s.r.o..

Logitech G810 Orion Spectrum – Perfektná mechanická klávesnica?
Klávesnica Logitech G810 Orion Spectrum je príkladnou ukážkou toho, ako má vyzerať kvalitné príslušenstvo pre pravých hráčov. Výborné vyhotovenie, kvalitné materiály, rôzne možnosti prispôsobenie a k tomu podarený dizajn, čo viac si priať. Ak túžite po kvalite, môžem Vám v mene celej redakcie túto klávesnicu odporučiť všetkými desiatimi.
Pozitíva
  • Kvalitné vyhotovenie, použité materiály
  • Mechanické spínače Romer-G
  • Možnosti prispôsobenia cez Logitech Gaming Software
Negatíva
  • Nič podstatné
5.0Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (3 Hlasy)

Komentuj!