Register

A password will be e-mailed to you.

Virtuálnej realite sa minimálne za posledný rok dostáva nemalé množstvo pozornosti. O výhodnú pozíciu na novom trhu VR setov súperí hneď niekoľko výrobcov so zvučnými menami ako Facebook, Samsung, HTC alebo Sony.

Počas uplynulého mesiaca sa pustili do predaja zrejme najočakávanejšie VR produkty – Oculus Rift a HTC Vive, pričom v októbri sa zasa dočkáme PlayStation VR od Sony. Známa analytická spoločnosť IDC, ktorá je zameraná predovšetkým na software a IT sa v najnovšom výskume rozhodla zmapovať potenciálny trh virtuálnych realít. Výsledok znie jasne – predaj VR hardvéru v roku 2016 raketovo vzrastie.

Počas tohto roka má byť podľa IDC predaných 9,6 milióna setov, čo vygeneruje tržby približne vo výške 2,3 miliardy eur. To už sú pozoruhodné čísla vzhľadom na to, že celý fenomén virtuálnej reality je v súčasnosti ešte len v plienkach. Dá sa predpokladať, že rýchly rast tohto odvetvia bude mať lavínový efekt, pričom so sebou stiahne veľké firmy. A v neposlednom rade aj herných developerov.

zuckerberg_s7_vr_launch_big

“V roku 2016 by mali iba Oculus, HTC a Sony vyexpedovať cez 2 milióny headsetov,” povedal Tom Mainelli, viceprezident pre zariadenia a displeje v spoločnosti IDC. “Keď toto číslo spojíte s kvantom lacnejších headsetov bez displeja od spoločností ako Samsung, Google alebo LG, začnete mať lepšiu predstavu o veľkosti úplne nového segmentu pre tvorcov hier a aplikácií. Videohry budú jednoznačne hlavným dôvodom, prečo ľudia siahnu v tomto roku po Oculus Rift, HTC Vive alebo PlayStation VR,” dodal.

Inými slovami, počiatočný úspech VR hardvéru nakopne vývojárov do tvorby zaujímavého obsahu, ktorý bude následne ešte zvyšovať dopyt po VR hardvéri. Do roku 2020 odhadujú až 64,8 miliónov vyexpedovaných headsetov. V tej dobe má byť veľkým hráčom aj augmentovaná realita HoloLens od Microsoft, ktorá prída na kopu ďalších 45 miliónov. Dosah na viac ako 100 miliónov ľudí počas 4 rokov je viac ako slušný štart pre akúkoľvek platformu.

virtual-reality-software-revenues-1024x575

Analýza odhadovaných ročných ziskov z VR softvéru. Zdroj: Kzero

 

Pokiaľ nemáte v súčasnej ponuke VR hardvéru úplne jasno, pozrime sa na headsety dostupné už počas tohto roku:

Oculus Rift zaplavil médiá viac ako hociktorý iný produkt spomenutý v tomto článku. Projekt odštartovaný kampaňou na Kickstarteri a následne odkúpený Facebookom je najslubnejším a najočakávanejším VR headsetom.

Systém kombinuje headset s displejom pre každé oko zvlásť, kopou senzorov a integrovanými slúchadlami. Súčasťou setu je aj externá kamera pre zvýšenú mieru detekcie pohybu aj ovládač na Xbox One. Koncom roka ho už má nahradiť vlastný ovládač Oculus Touch. Oculus Rift je distribuovaný zákazníkom od 28. marca, no kvôli veľkému dopytu sa po objednávke v tomto čase pripravte na 3-4 mesiace čakania.

Cena Oculus Riftu je $599 (cca 533€).

oculus-rift-vr-headset-1200x698

Podobne ako Oculus, aj HTC Vive je plnohodnotná VR s vlastným displejom, ktorú je nutné prepojiť s výkonným PC. Prvé predobjednané kusy sa začali rozposielať 5. apríla.

HTC Vive sa líši od iných VR systémov tým, že dáva užívateľom slobodu voľného pohybu po miestnosti, zatiaľ čo ostatné systémy umožňujú len obmedzený pohyb, nakoľko Vive využíva nástenné lasery na mapovanie vašej polohy. Nevýhodou je potreba mať k dispozícii väčšiu miestnosť, aby bol Vive použiteľný týmto spôsobom. Mínusom je  tiež absencia integrovaných slúchadiel.

Európska cena HTC Vive je 899€.

vs03-02_0912cxs-1.0

PlayStation VR

Predtým známy ako Project Morpheus, bol následne VR headset od Sony prekrstený. Asi nie je prekvapením, že na používanie nebude vyžadovať PC, ale PlayStation 4. PlayStation VR so vstavaným displejom je vnímaná skôr ako doplnok ku konzole PS4, čomu zodpovedá aj nižšia cena oproti Oculus Rift a HTC Vive.

Na trh sa má dostať v októbri tohto roka. Headset sám o sebe bude dostupný za cenu €399.99 – oveľa nižšiu ako u ekvivalentných konkurentov. Aj skutočnosť, že konzola je menej nákladná ako high-end herné PC, drží náklady na podstatne nižšej úrovni. PlayStation VR využíva rovnaké technológie ako ostatné VR, no na zachytávanie pohybu využíva PlayStation kameru v kombinácii s ovládačom. Podľa ohlasov z internetu poskytuje PlayStation VR najvyšší komfort pri nosení, ak teda porovnávame s Oculus Riftom a HTC Vive.

Sony nič nepodceňuje a už v období vydania má byť dostupné množstvo zaujímavého (nielen herného) VR obsahu. Za zmienku stoja hry ako Golem, Ace Combat 7, DriveClub alebo Gran Turismo Sport, no niektoré menované dorazia neskôr.

Qa0zJPgT

Sulon Q

Projekt predstavený tento rok na konferencii GDC v San Franciscu má našliapnuté byť veľkým konkurentom pre Oculus a HTC, aj keď ste o ňom ešte zrejme nepočuli. Hlavným plusom má byť využívanie architektúry systému Windows 10, čo zaistí nepotrebnosť prepájania headsetu s PCčkom, prípadne iným hardvérom. Procesory od AMD, poháňajúce Sulon Q, budú zabudované priamo v headsete.

Sulon Q, podľa najnovších informácii, bude dostupný od “neskorej jari” tohto roka. Cena zatiaľ zostáva neznáma.

Sulon Q Headset 04-1200-80

Už aj v našich končinách pomerne známy headset (niet sa čomu čudovať, keďže prvé várky Galaxy S7 obsahovali v balení aj headset, dokonca začne Samsung svoju VR pribaľovať aj k S6), využívajúci technológiu od Oculus. Je kompatibilný s Android telefónmi Galaxy S7, S7 Edge, Note 5, S6 a S6 Edge.

V Európe je Gear VR predávaný za cenu 99,99€ a už v súčasnosti ponúka slušný počet 3D hier a videí. Pokiaľ hľadáte lacnejšiu alternatívu a vlastníte jeden zo spomenutých Samsung smartfónov, za stovku nemáte príliš nad čím váhať.

Samsung-Gear-VR-with-Galaxy-S6720

Ďalšími VR headsetmi stojacimi za zmienku sú LG 360 VR, vychádzajúci tento mesiac, prípadne Zeiss VR One a One GX, prepojiteľné so zariadeniami iOS a Android. Šepká sa aj od príchode riešenia virtuálnej reality od Apple, ktoré zvykne poriadne zamiešať karty. Neostáva nič iné ako sa nechať prekvapiť, kto zo súboja titánov nakoniec odíde ako víťaz.

Komentuj!