Register

A password will be e-mailed to you.

Máte plné zuby teroristov z Islamského Štátu a radi by ste ich poslali na druhý svet? V tom prípade by ste nemali prehliadnuť novú kontroverznú hru od štúdia Destructive Creations s názvom IS Defense, v ktorej máte za úlohu ochrániť Európu pred inváziou bojovníkov ISIS.

Poľské štúdio nie je žiadnym nováčikom na poli kontroverzných hier. Minulý rok vyvolala veľkú kritiku ich hra Hatred, v ktorej sa hráč zhosťuje úlohy sociopatického masového vraha, ktorého jediným cieľom je zabiť čo najviac nevinných ľudí. Tvorcovia považovali Hatred za svoj vlastný prostest proti súčasným trendom v hernom priemysle, ktorý je čoraz viac ovládaný myšlienkami politickej korektnosti. Kvôli svojej násilnej povahe bola dokonca hra na istý čas stiahnutá zo Steamu, ale Valve Corporation neskôr Hatred vrátila späť a tvorcom sa ospravedlnil Gabe Newell osobne.

Teraz vo svete vyvolal veľkú vlnu nevôle aj ich nový titul IS Defense, v ktorom si môžeme zahrať za vojaka NATO, ktorého úlohou je strieľať hordy bojovníkov ISIS vyloďujúcich sa na európskych pobrežiach. Viaceré ľavicovo orientované zahraničné herné magazíny túto hru zámerne ignorovali, iné ju tvrdo kritizujú a tvorcov obviňujú z rasizmu, xenofóbie a šírenia nenávisli voči islamu.

Destructive Creations sa však za svoj nový počin rozhodne nechystajú nikomu ospravedlňovať. Ich postoj vysvetlil CEO štúdia Jarosław Zieliński. “Zabíjanie teroristov je xenofóbne? Super, tak potom ma nazývajte xenofóbom,” hovorí Zieliński. Ten je často obviňovaný z nacionalizmu a podpory krajne pravicových strán. Sám však na tom nevidí nič zlé. “Niektorí z nás majú dosť pravicové politické názory, ale sú založené na logickom myslení, nie nenávistnom fanatizme. Vrátane mňa. A stále nechápem čo je k*rva zlé na nacionalizme. Ľudia si tento termín často mýlia s nacizmom, fašizmom alebo šovinizmom. Ale nie je nič zlé na tom byť patriot a byť odhodlaný starať sa o svojich ľudí a kultúru,” vysvetľuje.

12768349_1512436815730313_3338562571712925043_o

Ľavicové médiá tiež IS Defense obviňujú zo spájania moslimských migrantov s terorizmom. Zieliński sa tomu vôbec nebráni a pri kritike masovej migrácie do Európy si tiež nedáva servítku pred ústa. “ISIS sami pred rokmi povedali, že medzi tzv. ‘utečencami’ prepašujú do Európy svojich členov a aj to robia, to všetci vieme. To po prvé. Po druhé, prepáčte, ale neverím v dobré úmysly väčšiny týchto ‘utečencov’. Väčšina z nich prichádza do Európy vyciciavať sociálny systém. Nie poctivo pracovať, nie priniesť sem niečo pozitívne. Po tretie, títo moslimskí imigranti sa neprispôsobujú európskej kultúre a zvykom a ani to nemajú v pláne,” argumentuje Zieliński.

Či už s jeho názormi súhlasíte alebo nie, titul IS Defense, ktorý včera vyšiel na Steame, si zatiaľ užíva skvelé hodnotenia. Hráči na túto hru od včera napísali už 150 užívateľských recenzií, z ktorých až 148 hodnotí hru pozitívne a to nielen pre jej tematiku, ale najmä samotný gameplay. Všetko teda naznačuje, že napriek kritike si Destructive Creations pripíšu na konto ďalší úspešný titul.

Komentuj!