Register

A password will be e-mailed to you.

Talianske štúdio Milestone je povedomé asi väčšine priaznivcom pretekania, či už na autách alebo motorkách. V ich portfóliu sa nachádzajú hry ako WRC, MotoGP, Ride či MXGP. Nemožno opomenúť ani tohtoročné Sébastien Loeb Rally Evo či prichádzajúci titul Valentino Rossi The Game. Dnes sme si však na paškál zobrali ich najnovší počin, a to MXGP2 – The Official Motocross Videogame.

Recenzovaná verzia: PC

Už samotný názov napovedá o čo v tejto hre pôjde. Veľa bahna, piesku, vôňa benzínu, množstvo motoriek, “rev” motorov, a to všetko pozlátené niečim, na čo zareagujú najmä fanúšikovia – oficiálnou licenciou. MXGP2 – The Official Motocross Videogame je pokračovaním celkom podareného prvého dielu, ktorý vyšiel v roku 2014. Fanúšikovia boli celkom spokojní, Milestone pravdepodobne taktiež, čo zabezpečilo, že po dvoch rokoch prichádza nástupca.

01

Prvé čím sa MXGP2 snaží zaujať je spomínaná oficiálna licencia. V hre je sa stávame svedkami sezóny roku 2015, a to nielen v kubatúre MXGP, ale aj v MX2, v ktorej sa nachádzajú slabšie stroje. K tomu si pripočítajte súťaž MXoN, v ktorej súťažia trojčlenné národné tímy a nechýbajú ani výzvy, v ktorých si vyskúšate svoje nadobudnuté jazdecké zručnosti. Nestačí? V poriadku, aby toho obsahu nebolo málo, tak autori ešte prihodili exhibičné pretekanie na štadiónoch, jazdu na testovacom okruhu či kariéru za Vami vytvoreného jazdca. A samozrejme nechýba ani online multiplayer.

02

Väčšinu z vás bude zaujímať, ako je to s ponukou značiek motoriek a treba poznamenať, že ani v tomto ohľade hra nemôže sklamať azda nikoho. Máte radi KTM? Alebo skôr Yamahu? Či nebodaj preferujete Hondu? Na tom nezáleží, všetky renomované značky sa v ponuke nachádzajú. Za získanú hernú menu si môžete kupovať nové motorky, prípadne si upraviť svoju obľúbenú. Zmeniť môžete takmer všetko čo vás napadne, od krytov, cez tlmiče, kolesá atď.. K strojom neodmysliteľne patria aj jazdci. Opäť sa musím opakovať, ale každý jeden jazdec, ktorého výskyt budete očakávať tu aj skutočne je (celkový počet jazdcov v oboch kubatúrach je circa 60). Aj v prípade jazdcov si môžete nakupovať nové veci, tentokrát to bude oblečenie, chrániče, helmy, v tomto smere vám hra dáva skutočne bohaté možnosti. A že vám žiaden nevyhovuje? Nevadí, veď si môžete vytvoriť vlastného.

10

Prvé preteky, ktoré absolvujete pravdepodobne nedopadnú najlepšie, aspoň čo sa umiestnenia týka (ak nemáte čo – to odjazdené v prvej časti). Nie je to spojené so zlým ovládaním, iba s počiatočnou náročnosťou. V prípade MXGP2 musíte používať aj brzdy, na jazdenie štýlom plný plyn sa v tomto prípade nehrá. Stačí však niekoľko pretekov a budete sa cítiť “ako doma”. Zo začiatku a možno aj neskôr oceníte možnosť pretáčania nazad, takže ak náhodou narazíte, prípadne spadnete, môžete svoju chybu napraviť. Pri svojich prvých odjazdených metroch / kilometroch oceníte fakt, že sa v hre vyskytuje viacero asistentov, či už pri brzdení, kontrolovaní váhy jazdca a pod..

12

Použitý fyzikálny model je slušný, motorky sa chovajú dobre, z jazdy má človek dobrý pocit. Žiadne “plávanie” strojov po povrchu sa našťastie nekoná, i keď lepší pocit z váhy stroju by nebol na škodu. Fyziku si je možné upraviť v nastaveniach, od tej najzákladnejšej (base) až po najvernejšiu (realistic), celkovo máte na výber zo štyroch stupňov. Čím viac si osvojíte ovládanie a správanie strojov, tým vás bude pretekanie viac baviť a postupne si začnete pridávať aj obtiažnosť (menej asistentov a realistickejšia fyzika). Tvorcovia avizovali dynamický povrch, čo sa im podarilo splniť tak na 50 %. Síce sa na tratiach od kolies motoriek vytvárajú vyjazdené koľaje, no bohužiaľ nemajú dopad na jazdné vlastnosti. Snaha bola, no zostala na polovici cesty. A možno ide o premyslený plán tvorcov, aby mohli v MXGP3 priniesť v tomto smere zlepšenie.

05

Motokros nie je o čo najvyššej rýchlosti, ako napríklad preteky MotoGP. Autori tento fakt neopomenuli, takže sa treba pripraviť, že žiadne rýchlo a zbesilo sa konať nebude. Napriek tomu majú preteky slušné tempo a vznikajú zaujímavé a napínavé situácie. Nejeden krát budete bojovať s ostatnými jazdcami a cenné milimetre, ktoré môžu znamenať, že v zákrute nepôjde k zemi váš pretekár, ale protivník. Súboje medzi jazdcami patria k tomu lepšiemu čo hra ponúka. Najdôležitejšie je, že sú zábavné, avšak aby sme sa zle nepochopili, žiadne skopávanie či sácanie tu nenájdete, no narážanie a opieranie stroja o stroj je na dennom poriadku. Animácie pádov sú však dosť kostrbaté, čo nepôsobí úplne najlepšie, najmä ak zohľadním fakt, že sa padá pomerne často.

06

Prvým väčším problémom titulu je grafický engine. Modely jazdcov či motoriek sú ešte v poriadku, aj tá trať je fajn, no zvyšok už tak dobre nepôsobí. Dôkazom je napríklad slečna na obrázku nižšie, pričom musíte uznať, že model pôsobí prinajmenšom zastaralo. Rovnako je na tom okolie jednotlivých tratí, diváci, stromy alebo rôzne iné predmety. V tomto smere by si titul zaslúžil viac starostlivosti.

04

Ak si myslíte, že aspoň vďaka tomu nebude hra náročná na HW, opak je pravdou. Áno, nie je problém hru spustiť ani na staršom PC, no s optimalizáciou si tvorcovia príliš mnoho práce nedali. Často dochádza k poklesom FPS, no zarážajúce je na akých miestach. V boji medzi 21 pretekármi hra beží plynulo, no ak sa dostanete pred zákrutu, nejeden krát sa stane, že sa hra spomalí, prípadne “zasekne”. Je to naozaj nepríjemné, obzvlášť, ak bojujete o prvenstvo.

07

Od pretekárskej hry, nech ide o automobily alebo motorky by človek očakával kvalitné zvuky. Ak ste si v úvode recenzie všimli, že som “rev” motorov napísal s úvodzovkami, mohli ste vytušiť, že nie všetko bude úplne v poriadku. V tomto prípade motory znejú veľmi zvláštne, ako keby potlačene. K motokrosu jednoducho rev motorov patrí, no skôr som mal pocit, ako keby počúvam sekačku na trávu a nie motorku. Za mňa celkom podstatné mínus. K tomu ešte musím prirátať hudbu v menu, ktorá je otravná a prekážala mi. Chápem, je tu možnosť, že sa mi iba netrafila do vkusu, no podobný pocit bude mať pravdepodobne mnoho ďalších hráčov.

11

Dostávam sa do cieľovej rovinky a premýšľam, čo povedať, respektíve napísať. Milestone so svojim počinom MXGP2 opäť ukázali, ktoré prvky majú v malíčku, a taktiež tie, ktoré nie tak celkom zvládajú. Čo do obsahu je hra skutočne bohatá a ponúkne azda všetko po čom bude vaše motokrosové srdce volať. Je však smutné, že za tie roky sa talianske štúdio nedokázalo naučiť dotiahnuť svoje hry aj po technickej stránke. I napriek spomínaným nedostatkom však MXGP2 – The Official Motocross Videogame nie je zlou hrou. Domnievam sa, že absencia akejkoľvek konkurencie je dôvodom, prečo tvorcovia stagnujú, prípadne prečo sa nedokážu vybičovať k lepšiemu výkonu. Ak túžite po motokrosových pretekoch s oficiálnou licenciou, nemáte veľmi na výber, no, našťastie ,ide o svetlejšiu chvíľku v portfóliu autorov. Pokojne po hre siahnite, ide o zábavný titul. Rátajte však s tým, že niektorým prvkom “vynecháva motor” a zaslúžili by si generálku.

Za poskytnutie hry na recenziu patrí vďaka spoločnosti Comgad, oficiálnemu distribútorovi MXGP2 – The Official Motocross Videogame pre náš trh.

MXGP2 - Motokrosové šialenstvo natrieskané obsahom
MXGP2 patrí medzi to najlepšie v portfóliu Milestone. Nejde o dokonalý produkt, no fanúšikovia motokrosu by hru nemali minúť. Nenechajte sa odradiť počiatočnou obtiažnosťou, chce to iba trochu cviku a pevné nervy. Hra ponúka množstvo obsahu s oficiálnou licenciou, no je škoda, že autori nedokázali svoju snahu dotiahnuť úplne do konca. Do budúcna treba zapracovať na chybách technického charakteru, potom pôjde skutočne o výborný motokros. Nemusíte sa báť ani tohto ročníka, no rátajte s niekoľkými ale...
Pozitíva
  • Oficiálna licencia
  • Množstvo obsahu
  • Dobrý pocit z jazdy (treba však cvik)
Negatíva
  • Horšia optimalizácia
  • Slabšie ozvučenie
  • Použitý engine by potreboval update
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)
78%

Komentuj!