Register

A password will be e-mailed to you.

Za kvalitnými hrami niekedy nemusíme chodiť ďaleko. Slovenskí vývojári už viackrát ukázali, že skvelo ovládajú svoje remeslo a za svoju prácu sa nemusia hanbiť ani vo svetovej konkurencii. Poďme sa spolu pozrieť na 10 najlepších hier, o ktoré sa postarali slovenské herné štúdiá. 

Pozn.: Do rebríčku sú zaradené aj hry, ktoré síce vznikli na Slovensku, ale vyšli pod českým vydavateľstvom.

10

Koniec 90. rokov bol zlatou érou českých a slovenských adventúr a svoj podiel mal na tom aj Ztracený ostrov. Hru vytvorilo slovenské štúdio Mayhem Studios a vyšlo pod hlavičkou Bohemia Interactive. Ztracený ostrov ponúkal nelineárny príbeh s viacerými koncami, čierny humor a dabing od Jirku Lábuse. Na hre sa však údajne pracovalo od roku 1996, a preto v roku 2000 pri jej vydaní už za konkurenciou trochu zaostávala. Napriek tomu si zaslúži miesto medzi najlepšími slovenskými hrami.

9

State of War: Warmonger vyšiel v roku 2001 a bol stand-alone expanziou pôvodnej real-time stratégie State of War z roku 2000. Stojí za ňou štúdio Cypron z Michaloviec (dnes známe pod menom Cypronia) a vydal ju český Cinemax. Príbeh ponúkol celkovo 33 misii (22 v pôvodnej hre a 11 pridala expanzia), ktoré nás prevedú rôznymi krajinami sveta. Hra si doteraz užíva pozitívne hodnotenia a okrem Slovenska bola populárna napríklad v Nemecku alebo baltských krajinách.

8

Slovenské Diablo vyšlo v roku 2005 a nesie názov Kult: Heretic Kingdoms. Na triku ho má košické štúdio 3D People a robotu si odviedlo rozhodne dobre. Dokazujú to aj hodnotenia recenzentov a hráčov nielen doma, ale aj v zahraničí (kde hra vyšla pod názvom Heretic Kingdoms: The Inquisition). Rovnakí vývojári, tentokrát už pod menom Games Farm, tiež stoja za sequelom Shadows: Heretic Kingdoms z roku 2014. Ten sa síce v hodnoteniach nevyrovnal pôvodnému dielu, no na serveri Metacritic si stále udržuje príjemné skóre 74/100.

7

Aj o ďalší titul v našom rebríčku sa postaralo štúdio 3D People. Tentokrát spolu s českým štúdiom Hammerware vsadili na trochu netradičný žáner a v roku 2007 prišli s pretekmi motorových člnov s názvom Aquadelic GT. Hra ponúka rôznorodé prostredia vrátane Karibiku, gréckeho pobrežia alebo dokonca ruského vidieka. V Aquadelic GT súperíte proti AI protivníkom, v čom vám pomáha aj široká ponuka zbraní od torpéd až po skákajúce žaby. Netradičný koncept zabral, o čom svedčia aj hodnotenia recenzentov.

6

Zrejme najlepšia slovenská adventúra pochádza z roku 1999. O titul Ve stínu havrana sa postaralo slovenské štúdio Rainbow Rhino a vyšiel pod českým Cinemaxom. Aj tu si vzal dabing na starosti Jiří Lábus. Príbeh sa točí okolo mnícha Severína, ktorý hľadá svoju cestu po tom, ako bol vyhnaný z kláštora. Nechýbajú logické hádanky a špecifický humor, ktorý hráča sprevádza rôznorodými lokáciami od rybárskej dediny až po ostrov s ľudožrútmi. Ve stínu havrana obstojí aj v tvrdej konkurencii kvalitných českých adventúr ako Horké léto alebo Polda.

5

Prvú päťku rebríčka otvára legendárne štúdio Cauldron z Bratislavy. V roku 2000 prišlo so štvrtým dielom série Battle Isle s názvom The Andosia War. Tejto hre sa úspešne podarilo spojiť prvky real-time a ťahových stratégií a jej hodnotenia sa pohybovali v tých najvyšších číslach. Americký server GameZone jej dokonca svojho času udelil dokonalé skóre 100/100. O vydanie v zahraničí sa postarala spoločnosť Blue Byte patriaca pod Ubisoft.

4

Cauldron v rebríčku najlepších slovenských hier pochopiteľne nemôže mať iba jedného zástupcu. Štvrté miesto si zaslúži debut tohto štúdia – logická hra Quadrax. Obsahuje 100 úrovní, pričom hráč ovláda dve postavy, ktoré musí dopraviť na vopred určené miesto. Aby ich dostal do cieľa, musí si medzi nimi vhodne prepínať a prísť na správny postup. Tento jednoduchý koncept zafungoval a na Slovensku a v Česku sa Quadrax stal najúspešnejšou logickou hrou v histórii.

3

A do tretice Cauldron. Tentokrát so sci-fi FPS akciou Chaser, ktorá vyšla v roku 2003 pod rakúskym vydavateľom JoWooD Productions (dnes Nordic Games). Príbeh sa točí okolo kolónie na Marse a z veľkej časti pripomína príbeh legendárneho filmu Total Recall s Arnoldom Schwarzeneggerom. Napriek svojmu veku sa Chaser doteraz môže pochváliť aktívnou multiplayer komunitou, čo len svedčí o jeho kvalite.

2

Zaslúžené druhé miesto patrí stealth akcií s názvom Chameleon. Stojí za ním slovenská pobočka českého štúdia Silver Wish Games a o vydanie sa postarala Bohemia Interactive. V hre sa zhostíme úlohy bývalého agenta CIA, ktorý sa snaží vypátrať vrahov svojich rodičov. Recenzie Chameleona prirovnávajú k sériám ako Splinter Cell, Max Payne alebo Hitman a v podobných číslach sa pohybujú aj hodnotenia. Kvôli slabšiemu marketingu sa jej však nepodarilo výraznejšie presadiť na západných trhoch.

1

Asi nikto nebude prekvapený, že na prvom mieste sa nachádza kultový Spellcross z roku 1997. A kto iný by mal stáť za najlepšou slovenskou hrou ak nie najlepšie slovenské štúdio Cauldron. Medzi slovenskými hrami má Spellcross asi rovnaké postavenie ako Mafia medzi českými. Za úspech vďačí okrem iného originálnemu spojeniu modernej bojovej techniky s fantasy žánrom a mnohými hráčmi je doteraz považovaný za najlepšiu ťahovú stratégiu vôbec.

Spellcross sa pritom vôbec nerodil ľahko. Investovať do neznámeho dvojčlenného štúdia z Východnej Európy sa vtedy nikomu akosi nechcelo a keď už sa aj našiel potenciálny vydavateľ zo zahraničia, rokovania boli náročné. Zástupca vydavateľstva SCI (dnes Square Enix) sa napríklad bál chodiť po Bratislave – bol totiž presvedčený, že na Slovensku prebieha vojna a na tmavých strechách číhajú ostreľovači.

Vďaka tvrdej práci a odriekaniu sa však v malej izbe dievčenského internátu tvorcom podarilo vytvoriť legendu, ktorú z trónu slovenských hier asi tak skoro nikto nezosadí. Kvôli oneskorenému vydaniu anglickej verzie hry a nečinnosti vydavateľa sa hra síce nedočkala v zahraničí takého komerčného úspechu, aký by si zaslúžila, no o to kultovejší status má medzi svojimi priaznivcami.

Cauldron sa medzičasom vypracoval na celosvetovo známu značku a jeho členovia dnes pracujú pod Bohemia Interactive vo vývojárskom tíme DayZ.

Súhlasíte s naším rebríčkom? Ak sa doň vaša obľúbená slovenská hra nedostala, povedzte nám o nej v komentároch.

Komentuj!