Register

A password will be e-mailed to you.

Herné príslušenstvo od Logitechu patrí medzi hráčmi k tým najobľúbenejším. Myš Logitech G502 vám môže byť dobre známa, keďže už dlhšiu dobu bol na trhu dostupný model Logitech G502 Proteus Core. V úvode tohto roku švajčiarska spoločnosť oznámila vynovený model, ktorý nesie názov Proteus Spectrum. Oproti svojmu predchodcovi prináša plne nastaviteľné RGB osvetlenie, vylepšuje už tak vynikajúce vlastnosti a zachováva si všetky kľúčové vlastnosti, ktoré z G502 urobili najpredávanejšiu hernú myš na svete.

V prvom rade jedno menšie upozornenie. Dnešná recenzia sa nebude niesť v duchu porovnávania oboch verzií G502, alebo rozhodovania či pridaná hodnota v podobe RGB osvetlenia stojí za to. Na hernú myš Logitech G502 Proteus Spectrum sa pozrieme úplne klasicky, ako keby predchodca ani neexistoval. Čo teda Proteus Spectrum ponúka?

Balenie a jeho obsah

Pre hernú divíziu Logitechu je typická kombinácia čiernej a modrej farby. Jasne to bolo vidieť aj pri recenzii headsetu Logitech G430, na ktorý sme si v redakcii posvietili iba nedávno. Samotné balenie myši G502 Proteus Spectrum jasne odkazuje na svojho výrobcu, takže je bezproblémové určiť, že krabička čierno-modrej farby v sebe ukrýva produkt z rodiny Logitech G.

01

Na krabičke nájde potenciálny záujemca popis produktu a obsahu balenia. Zaujímavý je však najmä obsah krabičky, v ktorej sa nachádza samotná myš umiestnená do dvojdielneho plastového držiaka. Z hornej strany myš chráni priehľadný kus a spodný, v ktorom je myš uložená má opäť modré sfarbenie. Výrobca chce mať všetko pekne zladené, dať jasne najavo od koho ste si doniesli domov novú “hračku”, takže osobne tento prístup kvitujem.

02

Pod myšou nájdete ukryté závažia, vďaka ktorým si môžete prispôsobiť váhu podľa vlastných preferencií a zo spodnej strany sa nachádza užívateľská dokumentácia. Spomenuté závažia sa samozrejme v balení nepovaľujú iba pohodené, uložené sú v krabičke, na ktorej nájdete nápis Logitech G. Závaží je celkom päť, pričom každé samo o sebe má váhu 3,6 gramu.

03

Technické parametre

Snímanie

Rozlíšenie: 200-12 000 dpi

Max. zrýchlenie: >40 G*

Max. rýchlost: >300 ips (palcov/sekunda)*

* Testované na podložke Logitech G240 Gaming Mouse Pad

Citlivosť

Formát dát USB: 16 bitov na každej ose

Frekvencia rozhrania USB: 1000 Hz (1 ms)

Mikroprocesor: 32bitový ARM

Posúvanie

Dynamický koeficient trenia:* 0,10 µ (k)

Statický koeficient trenia:* 0,15 µ (s)

* Testované na drevenej dyhovanej stolnej doske

Výdrž

Tlačidlá (ľavé/pravé): 20 miliónov kliknutí

Klzná plocha: 250 kilometrov

Fyzické parametre

Výška: 132 mm (5.2 in)

Šírka: 75 mm (2,95 in)

Hĺbka: 40 mm (1,57 in)

Hmotnosť: 168 g [myš plus kábel] (5,9 oz)

Hmotnosť: 121 g [iba samotná myš] (4,3 oz)

Kvalita spracovania a vzhľad produktu

Logitech G502 Proteus Spectrum patrí medzi vyššie radené modely tohto výrobcu, medzi káblovými myškami ide dokonca o top model čomu zodpovedá aj kvalita spracovania. Myš je vyhotovená z plastu čiernej farby, pričom sa na jej povrchu striedajú matné plochy s lesklými, čo napomáha zahnať akúsi fádnosť, alebo dajme tomu nudu. Takmer všetky lesklé plochy sú jemne zapustené, vďaka čomu sa predchádza vzniku odtlačkov prstov, respektíve vašej dlane. Nejde však o obyčajné plasty, netreba sa nechať zmiasť. Spoločnosť Logitech využíva materiály, ktoré si vyrába sama. Pri G502 boli použité špeciálne hydrofóbne materiály, ktoré odpudzujú vodu a starajú sa o to, aby sa vám zbytočne nepotila dlaň, myš nelepila k ruke a nestrácal sa komfort po niekoľkých hodinách intenzívneho používania. Po bokoch sa navyše nachádza guma, ktorá zaisťuje lepší a istejší uchop.

04

Ako už bolo spomenuté, hlavným materiálom je plast, ktorý pôsobí kvalitným a odolným dojmom, samozrejme v rámci normy. Všetky diely do seba pekne zapadajú, nikde nič nevytŕča, na konštrukcii si dal výrobca záležať, lícovanie je na jednotku. Kábel je dosť pevný a samozrejme opletaný textíliou, no v tejto kategórii to možno brať ako štandard.

07

Logitech už na samotnom obale proklamuje odolnosť zariadenia, takže myš by mala v rámci svojej testovanej životnosti zvládnuť až 20 miliónov kliknutí a “prejsť” 250 kilometrov. Úctyhodné údaje, ktoré samozrejme nie je možné za čas testovania overiť. Nevidím však dôvod, prečo jednému z najväčších a najpopulárnejších výrobcov v tomto ohľade nedôverovať.

Ergonómia

Z fotografií G502 je možné vypozorovať, že myš je určená pre pravákov. Vzhľadom na veľkosť by som myš odporúčal najmä hráčom so stredne veľkými dlaňami, tí z vás, čo májú naozaj veľké dlane už nemusia pri uchopení cítiť dostatočnú oporu. Osobne by som však ocenil lepšiu oporu pre malíček, tá mi tu chýba, no možno je to iba spôsobené mojou veľkosťou dlane a prstov. Inak výbornej ergonómii napomáha niekoľko drobností, ako napríklad výčnelok na ľavom boku, ktorý slúži ako opora pre palec.

05

Spomínal som plast ako hlavný materiál, taktiež striedanie matných a lesklých plôch. Matné plochy majú navyše mierne odlišnú povrchovú úpravu, ľavé a pravé tlačidlo je pomerne hladké v porovnaní so zadnou časťou, kde si budete podopierať dlaň – toto miesto je mierne zdrsnené pre lepší pocit istoty a opory.

Pod kontrolou budete mať aj hmotnosť a ťažisko myši vďaka vyššie spomínaným závažiam. Tie sa vkladajú zo spodnej strany po odklopení krytu. Miesta je dostatok, fantázii sa medze nekladú, takže si váhu môžete plne prispôsobiť a dokonca sa aj vyhrať s uložením závaží.

06

Logitech Gaming Software

Spoločnosť Logitech pre všetky svoje herné produkty vyvinula obslužný program Logitech Gaming Software, za pomoci ktorého si môžete nastaviť dôležité parametre. V prípade myši G502 Proteus Spectrum je možné nastaviť profily, programovateľné tlačidlá, DPI, osvetlenie (farbu, efekt), prispôsobiť myš k používanému povrchu či aktualizovať jej firmware.

001

002

003

004

005

006

 

G502 Proteus Spectrum v akcii

Praktická skúsenosť

Myš som testoval na niekoľkých hrách a rozličných žánroch, pričom skutočne cítiť, že G502 je herná myš. Obe tlačidlá, ľavé aj pravé, majú jemný odpor, vďaka ktorému máte výborný pocit z hmatovej odozvy. Čo by to bolo za profesionálny nástroj, keby chýbali ďalšie programovateľné tlačidlá, však? V tomto prípade samozrejme nechýbajú, ich počet sa zastavil na čísle jedenásť, takže si vďaka obslužnému programu LGS môžete na tieto tlačidlá nastaviť ľubovoľné príkazy či makro.

Koliesko je možno nastaviť na dve polohy. Jedna je klasické krokovanie, kedy pri otáčaní počuť klikanie, prípadne si možno zapnúť voľnobeh. Zmenu jednoducho vykonáte za pomoci tlačidla, ktoré sa nachádza pri koliesku. Okrem otáčania je možné využívať koliesko na klikanie, nie však iba štandardný klik, ale myš umožňuje aj naklápanie kolieska do strán.

08

Myš sa výborne správa či už na podložke alebo priamo na stole. Špičkový snímač si bez problémov poradí s rôznymi povrchmi. Citlivosť začína na 200 DPI a končí na hodnote 12 000 DPI, avšak pri tak vysokej citlivosti sa bez podložky nezaobídete. Väčšine hráčov bude pravdepodobne tak vysoká citlivosť nadbytočná, no profesionálna hráčska komunita ju určite ocení. Myš si možno cez LGS nakalibrovať na ľubovoľný povrch. Ak používate podložku, jednoducho si vyberiete v zozname tú správnu voľbu, no nie je problém pridať nový povrch a behom niekoľko desiatok sekúnd “naučiť” G502 pracovať na Vami používanom povrchu. Ak podložku nepoužívate, kalibráciu vám skutočne odporúčam, rozdiel je naozaj značný.

09

Záver

Dobu strávenú s Logitech G502 Proteus Spectrum som si náramne užil. Ide skutočne o kvalitný výrobok, ktorý oprávnene stojí na vrchole produktovej pyramídy káblových herných myší od spoločnosti Logitech. Výborné vyhotovenie, dizajn, až na jednu maličkosť vynikajúca ergonómia, kvalitný optický snímač pohybu, nastaviteľné osvetlenie, ťažko tomuto produktu niečo vyčítať. Pre mnoho hráčov bude najväčším mínusom odporúčaná maloobchodná cena, ktorú výrobca stanovil na 94,99 €. Nejde o lacný špás, no za kvalitné produkty sa platí. Ak pre vás nie je cena prekážkou, testovanú myš vám s pokojným svedomím odporúčam, domov si prinesiete skutočne programingové náčinie. V mojich očiach má G502 iba jeden veľký nedostatok, a to ten, že myš budem musieť vrátiť…

Pre viac informácií o produkte navštívte webstránku produktu na gaming.logitech.com.

Za poskytnutie hernej myši Logitech G502 Proteus Spectrum na test patrí poďakovanie spoločnosti Logitech, v tuzemskom zastúpení TAKTIQ COMMUNICATIONS s.r.o..

Logitech G502 Proteus Spectrum - Herná myš, ktorá stojí za to
Spoločnosť Logitech ponúka priaznivcom hier veľké množstvo produktov. Myš Logitech G502 Proteus Spectrum patrí medzi tie prémiovejšie, čo sa odzrkadľuje na jej kvalitách a cene. Ide o vynikajúci produkt, ktorý Vám odporúčam, ak sa rozhodnete pre kúpu, určite získate na niekoľko rokov spoľahlivého spoločníka.
Pozitíva
  • Vyhotovenie, pevná a odolná konštrukcia
  • Výborný optický senzor
  • Ergonómia, dizajn
Negatíva
  • Slabá opora pre malíček
  • Iba pre pravákov
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (4 Hlasy)

Komentuj!