Register

A password will be e-mailed to you.

Keď v roku 2014 oznámilo kanadské štúdio Parabole plány na epizodický titul Kona, u nejedného hráča vzbudili veľké očakávania. Ako často vôbec vidíme adventúru s otvoreným svetom preplnenú hororovými a survival prvkami? Preto sme sa veľmi potešili, keď sa dámy a páni z Parabole rozhodli venovať nášmu magazínu prístup k uzavretému beta buildu už dva mesiace pred vydaním samotnej hry. Dnes vám prinášame naše prvé dojmy.

Kona: Day One je prvým zo štyroch dielov pripravovanej ságy, avšak každý diel sa bude dať hrať aj samostatne. Hlavnou postavou je Carl Faubert, veterán z kórejskej vojny, ktorý sa v civile živí ako súkromný detektív. V roku 1970 musí vycestovať na zasnežený kanadský vidiek, aby vyriešil jednoduchý, ale za to lukratívny prípad. Jeho klientom je bohatý priemyselník a banícky magnát menom W. Hamilton, ktorý obviňuje miestny indiánsky kmeň Kríov z neustáleho poškodzovania a vykrádania jeho víkendovej poľovníckej vily. Ako však asi tušíte, prípad nebude taký jednoduchý, ako si Carl spočiatku myslel…

Screenshot02Vizuálne prevedenie sa nepodobá zrejme žiadnej hre z posledných rokov. Svet je pokrytý jemným, príjemným retro filtrom, ktorý spolu s dobovými predmetmi a architektúrou pomáha skvelo dotvoriť atmosféru rurálnej frankofónnej Kanady 70. rokov. Samotná atmosféra malých, ospalých mestečiek a dedín s ich podivnými obyvateľmi a ich prepletenými vzťahmi nápadne pripomína hororovú klasiku Silent Hill, poprípade populárny seriál Fargo z roku 2014. Minimálny, resp. prakticky neexistujúci HUD, nevyzerá byť prekážkou – práve naopak, pomáha sa ešte viac ponoriť do hry a kvôli absencii waypointov sa z času na čas nevyhnutne stratíte.

Vtedy prídu na rad survival prvky. Tie sa točia najmä okolo sústavného boja s mrazom. V momente, ako vstúpite do zasneženej divočiny, pocítite jeho nepríjemné plíživé prsty. Okrem zdravia a staminy sa totiž v hre musíte starať aj o teplo, ktoré počas pobytu na zime strácate, čo sa najprv prejaví na rozmazanom videní a skončiť môže až smrťou. Jediným spôsobom, ako prežiť, je dostať sa čo najskôr k ďalšiemu zdroju tepla, poprípade založiť na pahrebisku oheň. Na to však potrebujete nielen zápalky, ale aj zásobu dreva. A na rozdiel od väčšiny iných hier, v Kona: Day One si musíte dávať podstatne väčší pozor na hmotnosť vašej batožiny. Nosiť so sebou všade zásoby dreva teda neprichádza do úvahy.

Screenshot05Kvôli svojej open-world náture, na ktorú pri hororových hrách nie sme zvyknutí, museli tvorcovia na vyvolanie strachu použiť iné metódy než tradičné tituly. A to je len dobre. Zabudnite na lacné „lakačky“, kedy na vás príšera vyskočí spoza rohu a zareve vám do slúchadiel. Kona: Day One používa pomalší, ale za to oveľa silnejší spôsob. Hra vás do seba vtiahne, strach a napätie vás naplnia postupne a nenápadne. Pristihnete sa, že hráte so zatajeným dychom, búšiacim srdcom a namiesto vrieskajúcich príšer vás vydesí aj ten najslabší zvuk praskajúceho konára v diaľke. Hlavným motorom strachu je samotná atmosféra hry a sústavné uvedomovanie si krehkosti vlastného života.

Hre Kona: Day One sa teda veľmi dobre darí miešať atmosféru a akčné/hororové prvky moderných survival hier s prepracovaným príbehom a logickými hádankami typickými pre adventúry. Je ťažko uveriť, čo sa štúdiu Parabole podarilo vytvoriť s veľmi obmedzeným rozpočtom 44.000 kanadských dolárov, ktoré vyzbierali na kickstarterovej kampani.

Screenshot13Samozrejme, ako to už pri uzavretých beta testoch býva, hra má aj svoje muchy, či už ide o občasné bugy alebo pomerne slabú optimalizáciu. Pozitívom však je, že ide iba o technické nedostatky, ktoré sa do plánovaného marcového vydania finálnej verzie určite vyladia. Napokon, práve preto existujú beta testy.

Kona: Day One má teda potenciál stať sa jedným z najzaujímavejších titulov tohto roka a v redakcii sa naň už teraz veľmi tešíme. Chýbať samozrejme nebude ani kompletná recenzia, ktorú vám prinesieme hneď, ako spadne oficiálne embargo. Dovtedy si prichystajte teplé oblečenie a do termosky čaj s rumom, pretože v marci vás čaká poriadne mrazivé dobrodružstvo…

Hru na na preview poskytla spoločnosť


Komentuj!