Register

A password will be e-mailed to you.

Myslíte si, že by ste dokázali vo videohre poraziť šimpanza? V tom prípade sa veľmi mýlite. Minimálne jeden šimpanz vás totiž v istej hre dokáže poraziť aj s prstom v zadku. 

Spomínaný šimpanz sa volá Ayumu (aj keď preferuje prezývku Ai) a v roku 2000 ho japonskí vedci vystavili sérii testov. Šimpanza najprv naučili počítať pomocou jednoduchej hry, v ktorej mal za sladkú odmenu stláčať čísla od 1 po 9 v správnom poradí. Keď už mal Ai túto hru v malíčku, vedci prišli s jej komplikovanejšou verziou, v ktorej sa po stlačení jednotky všetky ostatné čísla zakryjú, a tak si šimpanz pre úspešné riešenie musí dopredu zapamätať pozície všetkých čísel.

Výsledky prekvapili aj samotných vedcov. Po krátkom čase sa Ai naučil túto hru prejsť s 90% úspešnosťou a jeho najrýchlejšie časy sa pohybovali tesne pod 3 sekundami. Šanca trafiť poradie čísel náhodne je pritom iba 1 k 362,880.

Najzaujímavejší je však fakt, že podobné výsledky nedokážu dosiahnuť ani ľudia. Vďaka redditorovi KickItGames si to teraz môžete vyskúšať aj sami vo svojom prehliadači alebo mobile. K Aiovmu času sa vám nepodarí ani len priblížiť, a to napriek tomu, že máte oproti nemu dve veľké výhody. Prvou je, že na pozície čísel sa môžete pozerať tak dlho, ako len chcete. Môžete si ich teda pred spustením hry poriadne zapamätať, na rozdiel od Aia, ktorý mal na zapamätanie iba zlomok sekundy.

Druhou veľkou výhodou je fakt, že nie ste šimpanz.

Tak čo, trúfate si poraziť šimpanza? O vaše výsledky sa podeľte v komentároch.

Komentuj!