Register

A password will be e-mailed to you.

My starší si ešte pamätáme dobu, kedy bolo herné PC niečo nedosiahnuteľné. Herné komponenty boli príliš drahé a tie bežne dostupné s prijateľnou cenovkou výkonom nijak neohúrili. Doba sa však náramne zmenila a dnes v skutočnosti nie je problém vyskladať herné PC za pár stovák eur. Vitajte pri novom seriáli Nákupná poradňa. 

Dnešná doba inklinuje skôr k All-in-one riešeniam, respektíve ku preddefinovaným zostavám. Osobne si nemyslím, že je na tom niečo zlé – pre hráča, ktorého zaujíma len výkon a nepotrebuje vedieť čo má pod kapotou to bude určite správne riešenie. Ak však chcete ušetriť kde sa dá, a zároveň si nechcete odoprieť potrebný výkon, mali by ste sa vedieť zorientovať na trhu komponentov.

Vyskladať PC skutočne nie je ťažké, a ak ste sa v mladosti hrali s LEGOm, určite to zvládnete. Problémom je skôr trh, a teda veľmi široký výber. Taktiež sa pomerne často stáva, že neskúsený hráč poskladá veľmi nevyváženú zostavu, čiže buď zbytočne investuje do výkonnej grafickej karty pri použití nedostatočne výkonného procesora, alebo opačne.

V tomto seriáli sa Vám budem snažiť ponúknuť to najlepšie, za čo možno najnižšie ceny. Trh sa správa dynamicky a možností je vždy niekoľko. Netreba teda tento článok brať ako absolútnu pravdu, ale skôr ako jednu z mnohých možností.

Procesor: Intel vs AMD – ktoré pre koho?

Trh momentálne vraví jasne. Napriek tomu, že som fanúšikom AMD, faktom zostáva, že táto spoločnosť na trhu s procesormi značne zaostáva a ponúka skutočne obmedzené možnosti. I keď firma robí čo môže, väčšieho prevratu sa môžeme dočkať až budúci rok príchodom skutočne nových procesorov. Napriek tomu sa AMD na trhu dlhodobo udrží, možno aj vďaka faktu, že obe “next-gen” konzoli využívajú riešenie priamo od AMD.

-9223372036852266022

Čo sa však týka PC, bez debaty vládne Intel. Stačí si prezrieť niekoľko recenzií a ihneď je jasné, kto ťahá za kratší koniec. Napriek tomu Vám ponúknem vždy zostavu ako s Intel, tak aj s AMD procesorom. Predsalen, niekedy človek poslúchne skôr srdce i keď rozum vraví jasne…

AMD ponúka zaujímavé APU riešenia, kedy v tele procesora integruje pomerne výkonné grafické jadro, ktoré v kombinácii s rýchlymi pamäťami dokáže pre bežných hráčov MOBA hier ponúknuť dostatočný výkon aj pri fHD rozlíšení.

Grafická karta: nVidia vs AMD – vývoj vs hrubá sila

Na poli grafických kariet je situácia podobná, i keď tu sa dá hovoriť o veľmi vyrovnanom súboji. Prístup hlavných konkurentov je však úplne odlišný.

nVidia ponúka mnoho modelov pre rôznych zákazníkov. Ak by som mal generalizovať, konštatujem, že moderné karty od nVidia sa vyznačujú nízkou spotrebou pri dodanom výkone. Taktiež považujem za veľké plus kvalitu ich ovládačov, ktorý bývaju vo väčšine prípadov optimalizovanejšie a sú vydávané pravidelnejšie ako je tomu u konkurencie. Daňou býva zväčša vyššia cena oproti výkonovo ekvivalentnému súperovi od AMD.

maxresdefault-2

AMD už niekoľko rokov recykluje svoje staré jadro. Taktiež karty, čo sa týka technológie výroby, na trhu zaostávajú. Karty sa teda vyznačujú podstatne vyššou spotrebou oproti výkonnostne ekvivalentnému riešeniu od nVidie. Výhodou je však doslova “vybrúsený diamant” v podobe jadra, z ktorého je získané skutočne maximum. Aj preto je možné kúpiť kartu od AMD za menší peňiaz s vyšším výkonom oproti konkurencii. Platiť budete z pravidla spotrebou a taktiež sa môžete stretnúť s problémom súvisiacim s často neaktuálnym a nie príliš optimalizovaným ovládačom.

Podľa môjho názoru však AMD už budúci rok ponúkne skutočne zaujímavých konkurentov aj proti stále silnejšej nVidii.

Disk: SSD vs HDD

Tu budem trocha strohý. V hernom PC nesmie chýbať SSD. Benefity sú priam neuveriteľné a v dnešnej dobe možno zohnať za dobrý peniaz aj SSD s použiteľnou kapacitou. V praxi dostahujú SSD v niektorých prípadoch až 10 násobok výkonu HDD.

maxresdefault

Cenovo dostupné sú však SSD do kapacity okolo 250GB. Ak máte však rýchly internet a používate steam, origin, uplay či iného klienta, je skutočne jednoduché menežovať voľné miesto aj na menšom disku.

Ak Vám však PC slúži okrem hier aj ako úložisko filmov, fotiek či videí, kúpe bežného HDD sa zatiaľ nevyhnete.

Zdroj: Najdôležitejšia časť herného PC

Často podceňovaným komponentom vo svete PC je samotný zdroj. Mnoho ľudí hladí len na samotný výkon a prehliada účinnosť zdroja, certifikáciu, vyťažiteľnosť +12V vetvy…

detail_AXi_PSU_cutout_b_closed

Parametrov je skutočne veľa a vybrať kvalitný zdroj určite nie je ľahké. S týmto Vám však v ďalších dieloch radi pomôžeme. Všeobecne však paltí, že ak by ste si predstavili PC ako ľudské telo, zdroj možno prirovnať ku krvnému obehu, ktorý dodáva živiny pre ostatné orgány. Obeh musí byť dostatočný a efektívny.

Základná doska: Kostra PC

Ak patríte k užívateľom, ktorí o pretaktovaní ani nepočuli, nemá zmysel vyhadzovať za dosku neľudské peniaze. Stačí ak si vyberiete najlacnejšie dostupnú dosku, ktorá bude plne kompatibilná s ostatnými komponentami Vášho PC. Nezabudnite však ani na portovú výbavu, dokupovať samotnú kartu pre pripojenie viacerých USB nebýva najlepšie riešenie a môže priniesť určité komplikácie.

Pri platforme Intel platí nasledovné: ak nemáte Kčkové CPU od Intelu, nemá zmysel investovať navyše. Ak áno, pokojne si kúpte dosku s viacerími napájacími fázami pre možnosť lepšieho pretaktovania. Takéto dosky ponúkajú aj pokročilejšie nastavenia v BIOSe (UEFI).

MSI Z97 G5 Oblique Right

Pri AMD platforme vo viacerých prípadoch potrebujete pevnejší základ. Súvisí to s pravidla s vyššou spotrebou osadeného procesora. Taktiež môžete pri tejto platforme výraznejšie profitovať s rýchlejších pamätí pri APU riešení.

Ak Vám však vraví niečo slovo BIOS (UEFI) a poznáte možnosť pretaktovania, s určitosťou stojí za zváženie kvalitnejšia a teda aj drahšia doska. Všetko má však svoje hranice a na trhu existuje mnoho dosiek, ktoré bez ohľadu na platforme poslúžia len skutočným fajnšmekrom a pre bežného užívateľa ponúknu nulovú pridanú hodnotu.

RAM: Operačná pamäť – Kapacita > Frekvencia

Pre hráčov je momentálne kritické osádzať do nových zostáv aspoň 8GB RAM. Či zvolíte DDR3 alebo DDR4 pamäte záleží samozrejme od platformy. Podľa môjho názoru pre hráča DDR4 nemá momentálne vôbrec zmysel.

81jH9X1UzSL._SL1500_

Čo sa týka frekencie, tá je taktiež pre hráčov nepodstatná. Ani pretaktovanie pamäte zväčša neponúka viac ako jedno či dve percentá výkonu navyše. Inak tomu je pri APU riešení od AMD, kde operačná pamäť slúži aj ako grafická pamäť. Vtedy je situácia úplne iná a vyššia frekvencia = vyšší výkon.

Skrinka: Torzo celej zostavy

Skrinka Vám na výkone skutočne nepridá. Tvorí však, najmä pre hráčov, dôležitú vizuálnu stránku veci. Zakryť farebne zladenú a vyšperkovanú zostavu nepriehľadnou bočnicou možno považovať za hriech.

785824be-5d01-496e-9796-3e7c1dcf55cc

Nezabúdajte však na jedno – skladať PC do veľmi lacnej skrine môže byť skutočné utrpenie. Taktiež kúpiť skrinku bez prachových fitrov nie je najlepší nápad. Tak ako koža chráni vnútorné orgány pred vonkajším vplyvom, tak skrinka chráni komponenty Vášho PC. Napokon, každému sa pačí niečo iné a teda výber skrine býva prudko individuálny.

Čo ďalej?

Konkrétne návrhy zostáv Vám budeme od nového roka ponúkať mesačne. Ak by ste mali akékoľvek požiadavky, tipy, alebo nápady, akým smerom by sa tento náš pravidelný seriál mohol poberať, určite sa nebojte vyjadriť v komentároch. Vy dostanete čo chcete a my vám to vždy radi ponúkneme na prečítanie. 🙂

Komentuj!