Register

A password will be e-mailed to you.

V histórii hier sa nájde zopár kúskov, ktoré môžu príbehom konkurovať aj tým najlepším filmom. A čo by to bolo za príbeh bez poriadneho dejového zvratu? V dnešnom článku sa pozrieme na tie najšokujúcejšie zvraty z hier, ktoré nás donútili stlačiť pauzu a chvíľu pozerať na obrazovku s otvorenými ústami.

UPOZORNENIE: Článok obsahuje spoilery.

6. Call of Duty 4: Modern Warfare

Každá hra v sérii Call of Duty obsahuje aspoň jeden veľký dejový zvrat. Problémom však je, že ide stále o prakticky to isté klišé. Hráči, ktorí už majú za sebou nejaký ten diel Call of Duty väčšinou už po prvých misiách vedia odhadnúť, kto a kedy ich zradí. Call of Duty 4: Modern Warfare však obsahovalo jeden zvrat, ktorý asi nikto nečakal.

V desiatej misii s názvom Shock and Awe sa hráč zhostí úlohy seržanta Paula Jacksona, ktorého úlohou je spolu so svojimi spolubojovníkmi dolapiť blízkovýchodného diktátora Al-Asada (ktorého meno si americkí vývojári zvolili určite čisto náhodne). Ako to však už v Call of Duty býva, misia neprebehne zrovna hladko. Vzhľadom k akútnej nukleárnej hrozbe sú americkí vojaci nútení stiahnuť sa z mesta, čím sa začína chaotická evakuácia pod nepriateľskou paľbou. Jacksonovi a jeho kolegom sa však podarí dostať sa k svoju vrtuľníku a hlas vo vrtuľníku ich uistí, že jednotky NEST (Podporný Tím Nukleárnej Pohotovosti) sú už na mieste a bombu zneškodnia.

V tom sa však hráči stávajú svedkami ničivej explózie, ktorá v priebehu sekúnd zabíja Jacksona a ďalších 30 tisíc amerických vojakov. Ide zrejme o najšokujúcejší moment celej série a tvorcovia z Infinity Ward v ňom hráčom ukázali, že ani životy hlavných postáv im nie sú sväté.

5. The Walking Dead

Hlavnou postavou tejto vydarenej adaptácie komiksu a seriálu The Walking Dead od štúdia Telltale Games je univerzitný profesor Lee Everett. Prvýkrát ho stretávame spútaného v policajnom aute, ktoré ho preváža do väzenia za vraždu senátora, ktorý mal pomer s jeho ženou. Usmeje sa však naňho “šťastie” v podobe vypuknutia zombie apokalypsy, auto havaruje a Lee sa dostáva na slobodu.

Aj keď je hlavnou postavou vrah, hráči sú nútení s ním súcitiť a možno dokonca aj chápať jeho zločin. Lee naozaj pôsobí ako skvelý človek, a to najmä po tom, ako sa ujme opusteného dievčatka Clementine a zhostí sa úlohy jej náhradného otca. Ochraňuje ju nielen pred nemŕtvou hrozbou, ale aj pred tajomným mužom s nekalými úmyslami, ktorý ich skupinu prenasleduje a je fascinovaný Clementine.

Neznámemu mužovi sa však predsalen podarí Clementine uniesť a Lee, poháňaný strachom o Clementine aj nenávisťou voči mužovi, obetuje posledné hodiny svojho života na jej záchranu. Keď však muža konečne objaví, pre hráčov prichádza šok.

Neznámy muž rozpovie svoj príbeh o tom, ako sa jedného dňa počas poľovačky v post-apokalyptickom lese stratil jeho syn. Zatiaľčo ho so svojou rodinou hľadal, Lee a jeho skupina im ukradli všetky zásoby, čo viedlo k smrti aj jeho manželky a dcéry. Zmyslom jeho života sa teda stala pomsta Leemu a Clementine chcel uniesť iba preto, lebo v nej videl náhradu svojej mŕtvej dcéry. Z nenávideného únoscu sa razom stáva obeť našej hlavnej postavy a hráči si už nie sú istí, s kým majú súcitiť a koho majú nenávidieť. Hra The Walking Dead síce priniesla viacero zvratov, tento bol však zo všetkých najnečakanejśí.

4. BioShock

Pre veľa hráčov patrí BioShock medzi najlepšie hry histórie a veľký podiel na tom má aj hlavný dejový zvrat, ktorý vás prinúti nad hrou premýšľať ešte niekoľko dní po dohratí. A potom vás donúti zahrať si ju ešte aspoň raz.

BioShock vás vráti do roku 1960, kde sa zhostíte úlohy Jacka, ktorý prežil pád lietadla do Atlantického oceánu. Prvé momenty hry, v ktorých musíte doplávať k opustenému majáku uprostred mora, patrí medzi najlepšie úvodné scény moderných hier. Z majáku sa však vykľuje prístav, ktorého ponorka vás prevezie do tajomného podmorského mesta Rapture, ktoré v 40-tych rokoch vybudoval magnát Andrew Ryan za účelom vedeckého a umeleckého progresu bez zásahov vlády.

V 60-tych rokoch sa však z tohto sna stalo peklo plné geneticky upravených monštier. Jacka kontaktuje tajomný muž menom Atlas, ktorý chce zvrhnúť Ryana a zachrániť tak posledných zdravých obyvateľov Rapture. Jackovi sa nakoniec podarí nájsť Ryana, tam sa však dozvedá niečo, čo ani vo sne nečakal.

Jack je totiž Ryanovým nemanželským synom, ktorého gangster Frank Fontaine (dnes vystupujúci pod pseudonymom Atlas) uniesol na povrch a geneticky ho upravil, aby rýchlejšie dospel. Fontaine a chce zmocniť mesta Rapture a Jack je preňho dokonalou zbraňou, keďže jeho DNA (podobná Ryanovej) dokáže ovládať niektoré časti mesta. Aby Jacka dokázal ovládať, pomocou hypnózy ho naprogramoval tak, aby vykonal každý príkaz zadaný využítím frázy „Would you kindly…“ („Mohol by si prosím…“). Jack zisťuje, že už od pádu lietadla (za ktorý bol v skutočnosti zodpovedný sám Jack) bol ovládaný Frankom. A neschopný ubrániť sa svojmu programovaniu zabíja vlastného otca.

Druhá časť >>

Komentuj!