Register

A password will be e-mailed to you.

Takmer rok trvajúci konflikt medzi Konami a Hideom Kojimom je u konca. Tvorcovi sérií Metal Gear Solid a Zone of the Enders konečne vypršal kontrakt, čo mu umožnilo opustiť Konami a založiť si vlastné, nezávislé štúdio.

Pre Kojimu tak končí jedna veľmi úspešná etapa. Jeden z najlepších vývojárov sveta totiž pre Konami pracoval takmer 20 rokov a bez preháňania sa dá povedať, že Kojima mal na úspechu firmy najväčší podiel. O to nepochopiteľnejší bol teda spôsob, akým sa k nemu Konami začalo tento rok správať.

Všetko sa začalo v marci, kedy Konami pod zámienkou korporátnej reštrukturalizácie odstránilo zmienky o Kojimovi z promočných materiálov ku hre Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. O mesiac neskôr zrušili Kojimov pripravovaný projekt Silent Hills, na ktorom spolupracoval s režisérom Guillermom del Torom, a v júli dokonca rozpustili celé štúdio Kojima Productions, ktoré patrilo pod Konami. Konflikt vyvrcholil na tohtoročných The Game Awards, hernom ekvivalente filmových Oscarov. Právnici Konami totiž tesne pred galavečerom zakázali Kojimovi zúčastniť sa ho a prevziať si cenu za jeho Metal Gear Solid V.

Hideo Kojima sa počas celého konfliktu choval s rozvahou, napriek nespravodlivosti na Konami nijak neútočil a poctivo si plnil všetky náležitosti jeho zmluvy. Tá však 15. decembra vypršala, a tak je Kojima konečne “slobodný”. Ešte v ten deň oznámil založenie staro-nového štúdia Kojima Productions, tentokrát však už nezávislého. Rovnako bola oznámená tiež spolupráca s firmou Sony, ktorá získala, čo sa konzol týka, exkluzívne práva na jeho najbližšiu hru.

Aj keď sa od Kojimu už nedočkáme nového Metal Gear Solid, keďže práva na túto značku vlastní Konami, hráči Kojimu poznajú a vedia, že nech urobí čokoľvek, bude to pecka. Samotný Hideo Kojima zase vie, že hráči dokážu oceniť ľudí, ktorí pre herný priemysel urobili tak veľa, takže sa o svoju budúcnosť nemusí obávať. Dôvod na obavy má skôr Konami, keďže hráči medzičasom spustili na sociálnych sieťach masívnu kampaň na bojkot hier a produktov od tejto firmy.

Podrobnosti a vysvetlenie celého konfliktu vám prinesieme v zajtrajšom článku.

Komentuj!