Register

A password will be e-mailed to you.

Do vydania najočakávanejšej hry roka Fallout 4 ostáva už iba niekoľko hodín. Je teda najvyšší čas zopakovať si, ako prebiehali dejiny sveta Fallout a čo viedlo k nukleárnej apokalypse, ktorá zničila ľudskú civilizáciu.

Vývoj po II. svetovej vojne

Až do 21. storočia prebiehali dejiny sveta Fallout a nášho sveta veľmi podobne. V roku 1947 sa však predsalen odohrala jedna udalosť, ktoré oba svety od seba výrazne odlíšila. Alebo lepšie povedané, neodohrala. Vo svete Fallout totiž nebol vynájdený tranzistor (polovodičová trióda), keďže vedci sa viac zaujímali o výskum nukleárnej energie. Ak neviete, k čomu slúži tranzistor, ide o základný stavebný prvok takmer každého moderného elektronického zariadenia. Práve to je dôvodom, prečo je svet Fallout v niektorých oblastiach oproti nášmu technologicky zaostalý a v iných zase vyčnieva. Veda sa jednoducho uberala odlišnými smermi.

Ani svetu Fallout sa nevyhla Studená vojna. Vesmírne preteky v nej vyhrali na plnej čiare Američania, keď sa najprv v roku 1961 stal astronaut Carl Bell prvým človekom vo vesmíre a v roku 1969 posádka lode Valiant 11 prvými ľuďmi na Mesiaci.

Rok 1969 tiež priniesol poslednú výraznejšiu zmenu oproti nášmu svetu. V strachu pred ovládnutím federálnej vlády komunistami pristúpili USA k reštrukturalizácii krajiny. USA sa rozdelilo na tzv. 13 Spoločenstiev (Commonwealth), ktoré mali oproti bývalým štátom väčšiu mieru suverenity.

Fallout 13 Commonwealths

Nádejný začiatok nového storočia

Napriek sústavnej hrozbe v podobe Studenej vojny sa svet Fallout dočkáva 21. storočia v relatívnom pokoji. Na rozdiel od nášho sveta sa však Sovietsky Zväz nikdy nerozpadol a v Európe vznikla nová superveľmoc – tzv. Európske Spoločenstvo, falloutovský ekvivalent Európskej Únie.

V tomto období vznikajú aj niektoré najpopulárnejšie produkty na svete. V roku 2037 prichádza na trh legendárna séria robotov Mr. Handy poháňaných nukleárnym pohonom. Tento univerzálny pomocník sa stáva neodmysliteľnou súčasťou každej domácnosti a najmä v Mexiku sa po ničivom zemetrasení zaraďuje medzi najpredávanejšie produkty.

Fallout Mr. Handy

V roku 2044 zase prichádza človek menom John-Caleb Bradberton s receptom na bublinkový nápoj Nuka-Cola. V USA sa Nuka-Cola okamžite stáva nápojom číslo jedna a snáď neexistuje ulica, na ktorej by ste nenašli aspoň jeden automat.

Fallout Nuka Cola

Zdanlivo idylický život prvej polovice 21. storočia sa však pomaly ale isto chýli ku koncu, keďže krajiny sveta čoraz viac začínajú pociťovať nedostatok prírodných zdrojov, najmä ropy.

Prvé konflikty

K prvému zúfalému kroku sa uchýľujú USA. S takmer vyčerpanými vlastnými zásobami ropy totiž stále fungujúce mexické vrty pôsobia až príliš lákavo. Pod zámienkou upokojenia nestabilnej politickej situácie v Mexiku sa začína pozemná okupácia. Mexiko je postupne obrané o prakticky všetky suroviny a v krajine nastáva hladomor.

Fallout Propaganda

Za oceánom však situácia nie je o nič pokojnejšia. Európske Spoločenstvo sa takisto rozhodlo zareagovať na míňajúce sa blízkovýchodné zásoby ropy inváziou. Konflikty vyvrcholia explóziou jadrovej bomby v Tel Avive. OSN, neschopná akokoľvek reagovať na vzniknutý chaos, sa rozpadá.

Aby toho nebolo málo, čínskym agentom sa podarí infiltrovať vojenské laboratórium pri priehrade Hoover Dam, odkiaľ ukradnú vzorky biologickej zbrane zvanej Limit 115. Vírus, ktorý spôsobuje u ľudí silné mutácie, je vypustený v americkom Denveri. V krátkom čase je infikovaných len v Colorade vyše 200 tisíc ľudí a vírus dostáva prezývku Nový Mor. V krajine je vyhlásená karanténa.

Na vnútorné aj vonkajšie hrozby sa americká vláda rozhodla reagovať výstavbou protijadrových bunkrov, tzv. vaultov, ktoré mali byť schopné prichýliť americkú populáciu až na 900 rokov v prípade globálnej katastrofy, aby mohla následne vybudovať svet nanovo. To bol aspoň oficiálny dôvod. V skutočnosti mali vaulty miesto iba pre zlomok populácie a ich cieľom bolo vykonávať na civilistoch sociálne a medicínske experimenty. Výsledky experimentov mali pomôcť vládnym a obchodným elitám a ich potomkom, neskôr známych ako Enkláva, ovládnuť povojnový svet.

Fallout Vault

Súboj veľmocí

Európske Spoločenstvo sa po vyčerpávajúcich konfliktoch rozpadlo a jednotlivé krajiny začali bojovať proti sebe. Sovietsky Zväz nie je schopný ani len brániť svoje hranice a pozícia veľmoci tak ostala už iba dvom krajinám na svete. Čína aj USA rozširujú po svete svoj vplyv takmer bez odporu. Ich spoločný konflikt je nevyhnutný.

Fallout Propaganda 2

V roku 2066 Číne hrozí kolaps infraštruktúry kvôli nedostatku paliva a rozhodne sa investovať do podmorských vrtov v Pacifiku. USA nemajú záujem na tom, aby si Čína privlastnila jedny z posledných ložísk ropy, najmä nie tak blízko od ich hraních. Americkým agentom sa podarí vrty sabotovať, Čína však už nemá ďalej na čo čakať a spustí inváziu Aljašky stále bohatej na ropu. Čínskym jednotkám sa podarí obsadiť najväčšie mesto Aljašky Anchorage a priľahlé ropovody.

V USA však vedci posledné roky intenzívne pracovali na zdokonaľovaní a zmenšovaní fúznych reaktorov, čoho následkom je vývoj vysoko efektívnych vojenských exoskeletov známych ako power armor. Toto brnenie prakticky dokáže z jedného vojaka pechoty vytvoriť tank a USA získavajú dôležitú vojenskú výhodu.

Fallout Power Armor

Situáciu však skomplikuje Kanada. Vyčerpaná tvrdým konfliktom na svojich hraniciach a nespokojná s prítomnosťou amerických vojsk na svojom území sa rozhodne ukončiť konflikt po svojom a obsadí aljašské ropovody. USA nepotrebujú ďalšiu zámienku a spúšťajú kompletnú okupáciu Kanady. Ľudské práva sú potláčané a okupačné vojská vykonávajú verejné popravy každého, kto nesúhlasí s novými pánmi. Kanada sa pod náporom vzdáva a uznáva americkú anexiu.

Fallout Canada

Čínske jednotky sú vytlačené zo Severnej Ameriky, ale USA to nestačí. Vedomí si svojej technologickej výhody vstupujú Američania do Číny. Mestá Šanghaj a Nanking padajú do amerických rúk, zatiaľčo v USA sú všetci obyvatelia čínskeho pôvodu odvážaní do koncentračných táborov.

Posledné dni civilizácie

Kým v Číne prebiehajú tvrdé boje, USA naďalej zúfalo bojujú s ničivým morom. Enkláva preto najíma spoločnosť West Tek na výskum látky, ktorá by dokázala zaočkovať proti vírusu amerických vojakov. Prvé experimenty na zvieratách ukazuju drastický nárast svalovej hmoty a mozgovej aktivity. Výskum sa okamžite presúva na základňu Mariposa a sústreďuje sa na vytvorenie supervojakov, čoho výsledkom sú tzv. super mutanti. Vojaci slúžiaci na základni sa dozvedajú pravý účel výskumu a vzbúria sa. Vedci sú popravení a vojenská základňa Mariposa vyhlasuje nezávislosť od USA. Tým je položený základ budúcej fakcie Brotherhood of Steel.

Fallout Super Mutants

To sa však už písal rok 2077 a americká vláda nikdy nemala možnosť na vzburu zareagovať. Doteraz sa presne nevie, kto je zodpovedný za prvý odpal. Dvojhodinová nukleárna výmena medzi USA, Čínou a Sovietskym Zväzom však mení celú planétu na nepoznanie. V USA si väčšina obyvateľov myslí, že poplašné sirény sú len ďalším zo série pravidelných cvičení. Úkryt vo vaultoch tak stihne nájsť iba zlomok pôvodne plánovaného počtu a zvyšok je ponechaný napospas radiácii.

Ľudská civilizácia prestáva existovať.

Fallout Apocalypse

O necelých sto rokov opúšťa Vault 13 jeden z preživších, ktorý neskôr vchádza do dejín ako Vault Dweller, a na troskách civilizácie nachádza peklo. Ďalší vývoj už poznáme…

Komentuj!