Register

A password will be e-mailed to you.

Aj keď sú pre nás hry v prvom rade zdrojom zábavy a pomáhajú nám odreagovať sa, celkom určite vedia vyvolávať aj pocity frustrácie a z nej vyplývajúcej agresivity. V menšej miere to pozná každý z nás. Väčšinou si to odnesú predmety v našej bezprostrednej blízkosti. Len si pospomínajte, čím všetkým si už prešla vaša myška a klávesnica. A za koľko zničených gamepadov môžu góly z nadstaveného času?

fifa

Bohužiaľ, z času na čas sa stávajú prípady, ktoré sa končia oveľa väčšou tragédiou, než len rozmláteným hardvérom. S videohrami už počas ich histórie súvisela nejedna vražda. Samozrejme, hra samotná ešte nikdy nestlačila spúšť ani nebodla nožom. Zodpovednosť nesie vždy človek. V niektorých prípadoch však mohli násilné hry „pomôcť“ psychicky narušeným jedincom v rozhodnutí uskutočniť svoje vražedné predstavy. Niekedy neúspech v hre vyvolal neovládateľný amok, ktorý sa skončil smrťou. A pomerne často sa jednoducho právnik vraha snažil na súde zvaliť vinu na hry v snahe o čo najmiernejší trest.

Nech už je to akokoľvek, prinášame vám prehľad niekoľkých hier, ktoré sú spájané s tým najhorším zločinom.

Lineage II

lineage 2

Koncom roku 2007 sa v hre Lineage II dostali do sporu dva ruské klany. Coo-clocks, zložený najmä z mladších študentov, a Platinum, ktorý pozostával prevažne zo starších, skúsenejších hráčov nad 30 rokov. Konflikty sa vyhrotili v čase vianočných sviatkov, kedy sa klanu Platinum podarilo v hre zabiť postavu jedného z členov Coo-clocks. Preto sa obe strany rozhodli, že tento spor raz a navždy vyriešia päsťami a dohodli si čas a miesto na pouličnú bitku.

Po bitke ostalo na zemi ležať nevládne telo 33-ročného Alberta z klanu Platinum. Napriek snahe záchranárov mu už nebolo pomoci a svojím zraneniam podľahol v sanitke na ceste do nemocnice. Z vraždy bol obvinený 22-ročný člen Coo-clocks, ktorý nad vraždou neprejavil ani náznak ľútosti.

Nejde pritom o jedinú vraždu z Ruska, ktorá súvisí s Lineage II. Len pár mesiacov pred spomínaným incidentom sa v hre pohádal ukrajinský hráč s ruským hráčom. Dohodli si stretnutie v Moskve, kde 22-ročný Ukrajinec dobil Rusa na smrť.

Tretím ruským Lineage vrahom sa stal 20-ročný mladík z Petrozavodsku, ktorý zavraždil svoju starú mamu kvôli tomu, že ho vyrušila pri hre, aby ho zavolala na večeru.

Legend of Mir 3

legend of mir

Konflikt z online hry vyústil do vraždy aj v prípade dvoch kamarátov z čínskeho Šanghaju. Išlo o v našich končinách pomerne neznámu hru Legend of Mir 3. 41-ročný vášnivý hráč Qiu Chengwei jedného dňa v hre získal vzácny dračí meč. Po opakovaných prosbách sa vo februári 2005 rozhodol požičať ho svojmu 26-ročnému kamarátovi Zhu Caoyuanovi, ten mal však s mečom iné úmysly.

Požičaný meč predal na eBayi za približne 1000€. Zdrvený Qiu sa teda obrátil na políciu, kde mu však povedali, že keďže ide iba o virtuálny predmet, nemôžu mu pomôcť. Zhu síce po čase ponúkol svojmu bývalému kamarátovi, že mu vyplatí všetky peniaze, ktoré na predaji získal, ale Qiu už bol v tom čase rozhodnutý vziať spravodlivosť do vlastných rúk.

Pod rúškom noci vtrhol do Zhuovho domu a niekoľkokrát ho bodol do srdca. Zhu zraneniam na mieste podľahol a Qiu sa sám prihlásil na polícií. Súd ho odsúdil na popravu, trest mu však bol neskôr kvôli vzornému správaniu znížený na doživotie.

Doom II: Hell on Earth

doom

19. februára 1997 došlo v mestečku Bethel na Aljaške k tragédii. 16-ročný Evan Ramsey bol roky beztrestne šikanovaný, a tak sa rozhodol prísť do školy s brokovnicou. Na chodbách školy a v telocvični spustil náhodnú streľbu, ktorá sa skončila smrťou riaditeľa a jedného študenta. Po príchode polície zakričal „Nechcem umrieť!“ a vzdal sa.

Pri výsluchoch sa svoj skutok pokúšal zvaliť na svoju obľúbenú hru Doom II. Vraj chcel spolužiakov iba postrašiť, aby mu dali pokoj, a nevedel, že ich streľbou môže zabiť. „Nechápal som, že ak vytiahnem zbraň a postrelím vás, je veľká šanca, že už nevstanete,“ vysvetľoval Evan. „Keď postrelíte niekoho v Doome, hneď vstane. V Doome musíte ľudí postreliť 8-9 krát, kým umrú.“

Podobne ako v iných prípadoch, ani Evan Ramsay sudcu nepresvedčil. Bol odsúdený na 210 rokov bez možnosti predčasného prepustenia na podmienku. Vo väzení tak strávi zvyšok svojho života.

Manhunt

manhunt

Bolo len otázkou času, kedy začne byť s vraždami spájaná aj hra Manhunt, v ktorej ide o čo najbrutálnejšie zabitie protivníkov. 17-ročný Warren Leblanc z anglického Leicesteru bol podľa slov jeho známych touto hrou doslova posadnutý.

V noci 27. februára 2004 vylákal svojho 14-ročného kamaráta Stefana Pakeeraha do miestneho parku. Stefanovi sľúbil, že ich tam čakajú dve dievčatá. Warren však celý čas skrýval menšie kladivo, ktorým Stefana po príchode do parku brutálne zavraždil po vzore vrážd z Manhuntu.

Už o pár minút ho úplnou náhodou stretli dvaja policajti, ktorí si všimli, že je celý od krvi. Warren sa im priznal, čo práve vykonal, a bol zatknutý. Odmietol však spojitosť s hrou Manhunt a Stefana údajne zavraždil kvôli menšiemu dlhu. Súd ho odsúdil na doživotie za mrežami.

Grand Theft Auto: Vice City

gta vice city

Asi nikoho neprekvapí, že so sériou Grand Theft Auto je spájaných hneď niekoľko vrážd. 7. júna 2003 bol Devin Moore z Alabamy zatknutý za trestný čin krádeže motorového vozidla (v americkom právnom systéme nazývaný tiež „grand theft auto“).

„Život je videohra. Raz musíš umrieť,“ povedal Devin jednému z policajtov predtým, ako mu vzal jeho služobnú zbraň a následne s ňou zastrelil jeho a dvoch ďalších policajtov. Zo stanice sa mu podarilo ujsť na policajnom aute, bol však zadržaný ešte v ten istý deň.

Moore sa obhajoval, že iba nasledoval príklad misie z Grand Theft Auto, v ktorej má hráč za úlohu zabiť niekoľkých policajtov a následne ujsť zo stanice na policajnom aute. Súd tým však nepresvedčil, a tak bol v roku 2005 odsúdený na popravu smrtiacou injekciou.

Grand Theft Auto III

gta 3

Len pár dní po vraždách Devina Moora sa bratia William (16) a Joshua (14) Buckner z Tennessee vybrali na diaľnicu a so sebou si vzali pušku ráže .22LR. Ich náhodná streľba na okoloidúce autá vyústila do vážnych zranení niekoľkých ľudí a smrti 45-ročného Aarona Hamela.

Po zatknutí sa bratia priznali polícii, že sa iba nudili, a tak si chceli naživo vyskúšať ich obľúbenú hru Grand Theft Auto III. Vraj nechceli nikomu ublížiť. Sudca im však neuveril a odsúdil ich za vraždu, napadnutie a ohrozenie verejného zdravia. Vzhľadom k zákonom v štáte Tennessee však namiesto väzenia putovali do polepšovne, kde si ich nemohli nechať dlhšie, než do ich 19. narodenín.

Iróniou celého prípadu je, že krátko pred svojou smrťou začal Aaron Hamel pracovať ako neplatený dobrovoľník v tej istej polepšovni.

World of Warcraft: The Burning Crusade

wow bc

V roku 2007 sa vo vietnamskej provincií Nam Dinh odohrala brutálna vražda. Iba 13-ročný Dinh The Dan vošiel do domu 81-ročnej Mai Thi Mau a uškrtil ju krátkym povrazom. Jej telo zahrabal do piesku neďaleko svojho domu.

Ešte šokujúcejším bol však motív vraždy, ku ktorému sa Dan priznal polícii. Mau prišla o život kvôli čiastke 100.000 dongov, čo v tom čase zodpovedalo asi 5 eurám. Dan údajne peniaze potreboval, aby mohol v internetovej kaviarni hrať v tom čase nový datadisk The Burning Crusade ku hre World of Warcraft.

Podľa vtedajších vietnamských zákonov nemohol byť Dan obžalovaný vzhľadom k svojmu nízkemu veku, a tak jediným trestom bol preňho dočasný pobyt v tábore na prevýchovu nezvládateľných adolescentov.

Tom Clancy’s Ghost Recon

ghost recon

Zrejme najbrutálnejšia vražda súvisiaca s videohrami sa odohrala v roku 2006 vo Philadelphii. 27-ročný Tyrone Spellman práve hral hru Ghost Recon na svojom Xboxe, keď jeho 1,5-ročná dcéra Alayiah omylom zavadila o kábel a konzolu zhodila. U Tyrona to vyvolalo nepochopiteľný amok, v ktorom najprv dcéru hodil o stenu a následne jej piatimi údermi rozmliaždil lebku. Po vražde odišiel z domu kúpiť si cigarety.

Keď sa vrátil do domu, zobudil matku bábätka, ktorá spala vo vedľajšej izbe. Oznámil jej, že Alayiah spadla z postele. Po príchode do izby ju čakal ten najhrôzostrašnejší pohľad. Podľa slov prokurátora bola hlava dieťaťa „…rozdrvená ako orech.“

Právnik Tyrona sa na súde snažil zvaliť vinu na matku. Porota mu však neuverila a Tyrone bol odsúdený na 47 rokov vo väzení.

FarmVille

Farmville_Super_Big_Gulp_Premium

Posledná vražda tohto článku je zároveň jedinou vraždou, ktorú spáchala kvôli hre žena. V januári 2010 zavolala na tiesňovú linku 911 vystrašená Alexandra Tobias. Jej 3-mesačný syn Dylan si vraj udrel hlavu a prestal dýchať po tom, ako ho zo sedačky zhodil jej pes.

Záchranárom a polícii sa však po príchode hneď niečo nezdalo. Pri výsluchu sa Alexandra zrútila a priznala sa, že svojho syna zabila ona. Najhorším bol však motív vraždy. Alexandra totiž nezniesla, že ju syn svojím plačom sústavne vyrušoval od Facebookovej hry FarmVille.

Na súde sa pokúsila vyhnúť trestu žiadosťou o milosť. “Uvedomujem si, že si zaslúžim niesť následky. Ale už smrť môjho syna je pre mňa doživotným trestom. Mohli by ste teda prosím zvážiť, že som stále mladá a mám ambície, potenciál, nádeje a sny?”

Porotu a sudcu však neobmäkčila, a tak si posedí vo väzení ďalších 50 rokov.

Komentuj!