Register

A password will be e-mailed to you.

Tohtoročná E3 nám predstavila pripravovaný Fallout 4 a celý nasledujúci mesiac nás Bethesda postupne kŕmila ďalšími novinkami a ukážkami. Teraz je tu Quakecon 2015 a včerajšok znovu patril Falloutu. Len pred pár hodinami sa skončila prezentácia, na ktorej nám Bethesda poodhalila viac, než kedykoľvek predtým. Poďme si teda v jednom článku zhrnúť všetko, čo zatiaľ vieme o Fallout 4.

Prostredie

Už od E3 sme vedeli, že Fallout 4 bude zasadený do prostredia okolo mesta Boston v štáte Massachusetts, 200 rokov po ničivej nukleárnej vojne. Quakecon nám prezradil niektoré konkrétnosti. Medzi nové lokácie patrí napríklad elektráreň Corvega, ktorú ovláda fakcia Raiders (banditi), alebo Lexington – predmestie Bostonu známe ako rodisko Americkej vojny za nezávislosť. V traileroch môžeme vidieť, že niektoré časti Bostonu sú v relatívne dobrom stave, napríklad známy baseballový štadión Fenway Park, v post-apokalyptickom Bostone nazývaný Diamond City. Jeho obyvatelia na sebe nosia baseballové oblečenie a medzi ich obľúbené zbrane patrí baseballová pálka s klincami.

Svet bude oproti predošlým Falloutom o niečo farebnejší a pestrejší. Dôvody vysvetlil jeden z tvorcov hry, Todd Howard: „Keď sme sa pozreli na svet Fallout 3, všimli sme si istý stereotyp. Ak hru hráte 8 hodín v kuse, môže to byť trochu deprimujúce. Takže sme si povedali: Svet je už aj tak dosť zničený, všade je plno hnedej a sivej a prachu…“ Neznamená to však, že svet Fallout 4 bude veselší. Jednoducho bude rozmanitejší. Od vyššie spomenutých zachovalých častí až po lokáciu The Glowing Sea – teda miesto, kde dopadli jadrové bomby. Tá sa má viac podobať na Fallout 3, akurát bude ešte zničenejšia a nebezpečnejšia. Rozmanitosti prospejú aj zmeny počasia, napríklad rádioaktívne búrky podobné tornádam v Mad Max: Fury Road.

fallout 4 glowing sea

Spoločníci

Ako tomu bolo už v predošlých dieloch, aj vo Fallout 4 budeme mať možnosť naverbovať rôznych parťákov, ktorí nám budú vo Wastelande pomáhať. Malo by ich byť okolo 12 vrátane dvoch, ktorých už poznáme z predošlých dielov – pes Dogmeat a robot Mr. Handy. Todd Howard tiež upresnil, že Dogmeat nemôže natrvalo zomrieť, ale pokiaľ nechcete, nemusíte ho brať so sebou. Z nových postáv boli zatiaľ predstavené dve. Prvou je Preston Garvey, člen fakcie Commonwealth Minutemen, ktorá je inšpirovaná Americkou revolúciou (podobne ako bola napríklad fakcia Caesar’s Legion inšpirovaná Rímskou ríšou). Druhou predstavenou postavou je Piper – novinárka píšuca pre post-apokalyptický magazín Public Occurences.

fallout 4 preston garvey

Pri spoločníkoch sa Bethesda očividne inšpirovala hrami ako Mass Effect alebo Dragon Age a do Fallout 4 pridala možnosť milostného vzťahu. Na pohlaví pritom vraj záležať nebude, jediným obmedzením je podmienka, aby bol vaším partnerom človek.

Novinkou je tiež možnosť zadávať spoločníkom príkazy, ako napríklad zdvíhať alebo používať vzdialené predmety.

Tvorba postavy

Vaša postava pochádza z rodiny – manžel, manželka a bábätko Shaun – ktorá pred apokalypsou žila v blízkosti jadrového krytu Vault 111. V závislosti od pohlavia vašej postavy budete hrať buď za manžela alebo manželku. Na tvorbu postavy poslúži scéna pred kúpeľňovým zrkadlom, v ktorej si nastavíte váš výzor a množstvo ďalších vecí. Nasleduje krátke intro, ktoré je zároveň tutorialom. V ňom sa vám podarí na poslednú chvíľu skryť pred jadrovým výbuchom v spomínanom bunkri. Hra pokračuje o 200 rokov neskôr, kedy ako jediný preživší opúšťate Vault 111. Podrobnosti (napríklad čo sa stalo s ostatnými obyvateľmi Vaultu alebo ako ste dokázali prežiť 200 rokov) zatiaľ nepoznáme.

fallout 4 character creation

Tu treba spomenúť dve zaujímavosti. Prvou je, že vaša postava (známa ako Sole Survivor) je prvou hlavnou postavou série Fallout, ktorá je plne nadabovaná. Ďalšou je fakt, že Bethesda nadabovala pre niektoré postavy vyše 1000 rôznych mien, ktorými vás môžu oslovovať. Niektoré boli predvedené na včerajšej prezentácií na Quakecome. V Bethesde pritom ukázali aj zmysel pre humor, takže medzi nadabované mená, ktoré môžete použiť, patrí napríklad aj „Mr. Fuckface“.

fallout 4 sole survivor

Súboje

Systém V.A.T.S. uzrel svetlo sveta vo Fallout 3. Tvorcovia chceli znovuzrodiť sériu Fallout ako FPS, zároveň ale chceli zachovať aj ťahové prvky z prvých Falloutov. V.A.T.S. mal byť akýmsi kompromisom medzi týmito dvoma spôsobmi boja. Po čase však aj samotní tvorcovia priznali, že to nebolo najšťastnejšie riešenie, keďže V.A.T.S. poskytoval také výhody, že hráči takmer vôbec pri boji nevyužívali FPS prvky (resp. ich využívali iba na chvíľu, kým sa im dobili Action Pointy pre V.A.T.S.). Vo Fallout 4 bude tento systém zmenený tak, aby ste ho používali podstatne menej. Najvýraznejšou zmenou je fakt, že čas vo V.A.T.S. bude oveľa menej spomalený, a tak budú súboje dynamickejšie a nebezpečnejšie.

Stavanie vlastných mestečiek

V hre budete mať možnosť znovu postaviť niektoré mestečká zničené vojnou, vrátane toho, z ktorého pôvodne pochádzala vaša postava. Materiály na nové budovy budete získavať z iných zničených budov. Stavať môžete napríklad nové domy (vrátane domov pre vašich spoločníkov), bary alebo obchody. Následne sa do vašeho mestečka začnú sťahovať NPC postavy a obchodníci. Taktiež môžete (resp. musíte, pokiaľ nechcete, aby bolo vaše mestečko zničené) stavať rôzne obranné budovy. Čím bude vaše mestečko väčšie, tým viac obyvateľov v ňom môže žiť a tým lepšie predmety budú obchodníci predávať.

fallout 4 city building

Zbrane a brnenie

O zbraniach zatiaľ toho veľa nevieme, určite sa však vrátia niektoré zbrane zo starších Falloutov, napríklad Laser Pistol/Rifle, Plasma Pistol/Rifle, Baseball Bat alebo Assault Rifle. Samozrejme sa vráti aj kultový Fat Man, ktorého použitie nám Bethesda predviedla na včerajšej prezentácií. Z nových zbraní nám bola predstavená napríklad laserová mušketa, ktorú musíte po každom výstrele ručne nabíjať.

fallout 4 laser musket

Zmenou prešlo napríklad brnenie Power Armor, ktoré bolo rozdelené na viac kusov. Budete si teda môcť obliecť rôzne druhy brnenia na torzo, ruky, nohy a hlavu.

Perky

Systém S.P.E.C.I.A.L. z predošlých hier ostáva zachovaný, veľkou zmenou však prejdú perky. Tie odomykáte po každom level-upe a sú viazané na konkrétne S.P.E.C.I.A.L. hodnoty. Je ich 70, ale každý z nich zároveň získava vlastné expy a úrovne. Dokopy sa teda ich počet vyšplhá až na 275, čo vám dá bohaté možnosti na prispôsobenie si postavy podľa vašich predstáv.

fallout 3 perks

Pip-Boy

Ako určite viete, súčasťou zberateľskej edície Fallout 4 je aj replika Pip-Boya, do ktorej môžete vložiť svoj smartfón. Ak však aj nepatríte medzi tých šťastlivcov, ktorým sa podarilo včas rezervovať túto edíciu, stále si budete môcť stiahnut Pip-Boy aplikáciu, ktorú prepojíte s hrou a môžete ju používať namiesto Pip-Boya v hre.

fallout 4 pip-boy

Tvorba predmetov

Hráči budú mať tiež možnosť vyrábať vlastné predmety – súčiastky na zbrane, zbrane, modifikácie (ktorých počet sa vyšplhá až na vyše 700) a množstvo ďalších vecí. Pomocou súčiastok viete napríklad prerobiť Laser Pistol na Laser Rifle a podobne to funguje pri všetkých zbraniach, takže hra vám dá úplnú voľnosť čo sa týka vášho arzenálu.

fallout 4 item crafting

Ostatné potvrdené novinky

Okrem týchto najdôležitejších zmien sme sa doteraz dozvedeli aj niekoľko ďalších detailov o Fallout 4. S určitosťou poznáme jednu ďalšiu postavu. Herec Erik Todd Dellums, ktorý prepožičal svoj hlas DJovi Three Dogovi, potvrdil na Twitteri, že si svoju úlohu zopakuje aj vo Fallout 4. Tiež vieme, že príbeh sa bude točiť aj okolo komunity androidov, ktorí vyzerajú na nerozoznanie od ľudí. Doteraz sme v predošlých hrách stretli iba jedného – vo Fallout 3 sme sa mohli rozhodnúť, či ho zachránime alebo zabijeme. Ďalšou novinkou je, že Power Armor už budú môcť používať všetci nepriatelia, teda nielen Brotherhood of Steel a Enclave. Na Power Armor zároveň budeme môcť pripevniť jetpack, ktorý nám na krátku chvíľu umožní lietať. Príjemnou novinkou je tiež fakt, že prostredie okolo vás je zničiteľné – napríklad explózie dokážu zničiť časti budov. A aby sme nezabudli, radškorpióni sa odteraz môžu zahrabávať pod zem (a vynoriť sa priamo pred vami).

Zo všetkých týchto informácií vyplýva, že sa skutočne máme na čo tešiť. Dianie okolo Fallout 4 budeme samozrejme naďalej sledovať a o každej novinke vás okamžite informovať.

Komentuj!