Register

A password will be e-mailed to you.

Microsoft sa v poslednej dobe stále výraznejšie snaží poraziť konzolovú konkurenciu, napríklad nedávno pridanou spätnou kompatibilitou pre Xbox One alebo možnosťou streamovať hry z Xbox One na zariadenia s Windows 10. Teraz však prichádza možno ešte významnejšia novinka – Microsoft plánuje do Xbox One pridať podporu pre myšky.

Na Twitteri to potvrdil šéf Xbox divízie Microsoftu Phil Spencer. Na otázku o možnosti streamovania z Windows 10 zariadení na Xbox One (teda opačným smerom, ako doteraz) odpovedal:  „Áno, na to by bola potrebná podpora klávesnice a myšky pre Xbox, tá už nie je ďaleko.“ 

Čo to však znamená pre budúcnosť? Xbox One už teraz podporuje klávesnice pre jednoduché zadávanie textu. Podpora pre myšky by však ešte výraznejšie zmenšila rozdiely medzi konzolami a štandardnými PC. Priniesla by niekoľko veľmi zaujímavých možností. Okrem jednoduchšej navigácie v menu a aplikáciách napríklad aj oveľa pohodlnejšie hranie real-time stratégií. Taktiež by otvorila cestu pre port ďalších PC hier, ktoré sú závislé na klávesnici a myške, napríklad MMO hry na štýl World of Warcraft. Zaujímavá je tiež teoretická možnosť multiplayeru medzi konzolistami a PC hráčmi, ktorá doteraz nebola možná, keďže pri niektorých typoch hier by klávesnica a myška poskytovala PC hráčom nespravodlivú výhodu.

Táto zmena by tiež priniesla zopár praktických výhod pokiaľ ide o prácu na PC. S klávesnicou, myškou a Windows-Xbox streamingom by ste mohli hrať PC hry z pohodlia obývačky bez toho, aby ste tam museli ťahať svoj počítač. Poprípade dokonca používať konzolu na prácu – či už vo Worde, Photoshope alebo akomkoľvek inom programe, ktorý používate na PC alebo v laptope. Aj keď konzoly budú vždy primárne určené na zábavu, možnosť používať akúkoľvek Windows aplikáciu sa určite hodí každému.

Viac o týchto novinkách by sme sa mohli dozvedieť už začiatkom augusta na tohtoročnom Gamescome v nemeckom Kolíne nad Rýnom.

Komentuj!