Register

A password will be e-mailed to you.

Leto a gaming idú ruka v ruke spolu. Hlavne pre populáciu násťročných, ktorí práve v tomto čase štartujú obdobie letných prázdnin. Mnohí z nich práve cez prázdniny začínajú s novou postavou na WoWku, poprípade si rozohrajú dáke RPG a prekutrajú v ňom každý kút.

Pamätám si to ako by to bolo včera. Skončil sa školský rok a ja som mal doma už predpripravené PC s nainštalovaným GTA San Andreas. Nevedel som sa dočkať kedy prídem konečne domov, hodím školskú tašku do kúta a vnorím sa do virtuálneho sveta tejto legendárnej hry. Bolo to už dávno, no spomienky na tak intenzívny zážitok pretrvajú roky.

A tak sa aj stalo, doma som sa pochválil s vysvedčením, ktoré bolo dostatočne dobré na to, aby mi rodičia nezobrali napájací kábel od PC, hodil som tašku do kúta a spustil som svoje milované PC. Zapol som hru a začal hrať.

Vonku bolo vtedy skutočne teplo, veď bolo leto, čiže nič atypické. Nakoľko sme nemali doma klimatizáciu, teplota doma sa cca rovnala teplote vonku. V miestnosti bolo niečo málo pod 30 stupňov. Nič z toho ma však neodradilo od nonstop hrania až do odpadnutia. Až na jedno…

nvidia-chip-is-on-fire-1920x12001

Asi po hodine sa mi len tak z ničoho nič vyplo PC. „WTF?“, riekol som a začudoval sa, čo sa to stalo. Pozrel som, či sa mi náhodou nevysunul napájací kábel, ktorý mi rodičia s obľubou za rôzne vylomeniny brali, aby som sa nemohol hrať. Samozrejme som si neskôr, „na tajnáša“, zaobstaral náhradný, ale o tom dodnes rodičia nevedia, tak pšššt. Aj kábel bol však úplne v poriadku, nič nevyzeralo byť poškodené, či zhorené. Zapol som teda PC znova a systém nabootoval bez najmenšieho problému. Snáď len dáka chyba, pomyslel som si a spustil znova PC. O pár minút sa situácia opakovala. Už vtedy som vedel, že niečo nie je v poriadku a samo-vypnutie PC nebude len náhoda.

Ako mladý kutil som sa vtedy už pomerne dosť vyznal do PC. Nakoľko sme nemali nejak príliš veľa peňazí, všetky komponenty, ktoré som mal v PC boli bazarové a PC som si celé roky skladal sám. Začal som ho teda rozoberať a skúmať čo je zlé. Po tom, ako som zložil chladič z procesora ma oblial studený pot. To, čo som našiel pod chladičom, sa nedalo ani približne nazvať teplo-vodivou pastou. Rokmi zastaraná „pasta“ sa doslova premenila na prach. Už vtedy mi bolo jasné, kde je problém. Procesor sa jednoducho prehrieval a vypínal. Zbehol som teda do najbližšieho PC obchodu a zakúpil som novú teplo-vodivú pastu. A bolo po probléme.

Ak ste sa dostali cez moje „entrer“, ponúkam Vám hneď niekoľko typov, ako sa postarať o svoje PC či konzolu. Práve prehrievanie hardvéru je primárnou príčinou okamžitého, či dlhodobého poškodenia hardvéru vo vnútri vašej hernej mašiny. Tak ako každý stroj, aj vaše PC či konzola potrebuje pozornosť. Skutočne sa jedná o jednoduché kroky, ktoré zvláda aj menej skúsený užívateľ. Ak budete aspoň raz do roka vykonávať nasledovné, môžete značne predĺžiť životnosť svojich komponentov.

Teplo-vodivá pasta

Teplo-vodivá pasta je chemicky spracovaná a upravená látka, ktorá ma za úlohu prenášať stratové teplo medzi samotným čipom, ktorý toto teplo produkuje, a základňou chladiča, ktorý má toto teplo odvádzať. Povrch tepelného rozvádzača na čipe vášho procesora, či grafickej karty, by pod mikroskopom vyzeral ako pohorie. Leštiť povrch do dokonalosti je pri dnešnej produkcii čipov takmer nemožné a preto je úplne bežné, že tieto povrchy nie sú dokonale rovné. To isté platí pri základni chladiča. Tie sa však dodatočne leštia pre lepši kontakt k základni tepelného rozvádzača, ktorý je umiestnený na čipe procesora, či grafickej karty. Ak umiestnite nerovný povrch chladiča na nerovný povrch tepelného rozvádzača, na mikroskopickej úrovni vzniknú medzi týmito plochami vzduchové diery. No a práve tie degradujú efektívny prenos tepla od čipu ku chladiču.

Práve teplo-vodivá pasta slúži na úplné zacelenie oboch povrchov. Zároveň, vďaka jej vlastnostiam, pomáha rýchlejšie preniesť stratové teplo medzi styčnými plochami, na ktoré je aplikovaná.

Samozrejme, ani pasta nie je permanentná a dokonca je niekoľko druhov pást. Existujú aj extrémne riešenia v podobe tekutých kovov, ktoré zaručujú takmer ideálny prenos tepla. Toto riešenie však so sebou prináša značné obmedzenia a aplikácia taktiež patrí do špecializovaného servisu.

frostbourne05

Životnosť kvalitnej teplo-vodivej pasty je podľa mojich skúseností rok, maximálne dva. Samozrejme, mnohí z vás s určitosťou nikdy pastu nemenili a fungujete – to je v poriadku, avšak pasta po čase eroduje a značne stráca svoje teplo-vodivé vlastnosti. Tým sa zhoršuje prenos stratového tepla a dochádza k zvýšeniu pracovnej teploty. Toto môže v konečnom dôsledku viesť až k úplnému prehriatiu čipu, a teda jeho okamžitému vypnutiu. Moderné čipy majú integrovanú tepelnú ochranu. Ak čip dosiahne určitú teplotu, sám sa vypne, aby sa nepoškodili osadené tranzistory. V praxi to znamená, že sa Vám jednoducho len tak vypne PC či konzola.

Ak sa vám teda v lete z ničoho nič vypína PC, a neskôr ho viete bez problému zapnúť a vykonávať nenáročnú prácu bez samovoľného vypnutia, s určitosťou si ako prvé vymeňte teplo-vodivú pastu. Pokles pracovných teplôt môže byť niekedy až o desiatky stupňov. Platí to pre PC, konzolu, no zvýšenú pozornosť by som venoval najmä herným notebookom, ktoré majú vo väčšine prípadov chladenie dimenzované na hrane použiteľnosti. To, či práve pasta je primárnym problém vypínania je možné zistiť jednoduchým testom – ak sa Vám prehrieva procesor či grafická karta, a samotný pasív chladiča je vlažný, znamená to, že teplo-vodivá pasta neplní svoj účel.

MX4-20GB-800x600

Kvalitnú teplo-vodivú pastu kúpite do 15 € v takej kvantite, že Vám postačí na 3 výmeny. Ak ju budete dobre skladovať (napríklad v chlade v pivnici), bez problémov vydrží aj 3 roky. Nezabudnite dobre uzavrieť tubu po aplikácii. Taktiež je kľúčové veľmi precízne očistiť pri výmene oba styčné povrchy od zvyškov starej pasty. Nebojte sa použiť technický lieh, ktorý sa na tento účel hodí perfektne.

Ak budete pravidelne meniť pastu, nezískate len dlhšiu životnosť komponentov, ale aj značne znížite hluk, ktorý Váš PC či konzola produkuje.

Aj pre vašu konzolu je vhodné vymeniť po čase teplo – vodivú pastu. Tam je to však značne komplikovanejšie a v tomto prípade by som odporučil osloviť profesionálov z IT servisov.

Prach

Snáď najstarší nepriateľ herných mašiniek je prach. Je všade, či už máte matku, ktorá je posadnutá čistotou a upratovaním, alebo žijete na stavenisku, skôr či neskôr sa Vám do hernej mašinky dostane enormné množstvo prachu.

Prach sa usádza všade. Na samotných komponentoch, na ventilátoroch, na chladičoch. Najväčšiu šarapatu však dokáže spôsobiť v uzavretej škatuli výkonného komponentu – v zdroji. Počítačový či konzolový zdroj je kľúčový komponent, ktorý sa stará o transformáciu sieťového napätia a dostatočnú zásobu elektrickej energie pre každý Váš komponent. Ako to už pri elektronike chodí, ak nie je energie, nič nefunguje.

dust pc2

Zdroje bývajú veľmi často ignorované užívateľmi. Dokedy ide všetko v poriadku, nevenujú im zaslúženú pozornosť. Ak ste však x rokov ani len nevyfúkali prach zo zdroja, koledujete si o problém.

Usadený prach na ložiskách ventilátora, ktorý sa stará o dochladzovanie výkonných tranzistorov, znižuje pomaly, ale isto ich účinnosť. Zdroj má však automatickú reguláciu otáčok a podľa potreby zvyšuje otáčky ventilátora. Už to môže byť prvý príznak toho, že zdroj treba vyčistiť. Síce moderné zdroje integrujú mnoho ochrán proti prepätiu a prehriatiu, stále vo svojom okolí evidujem prípady odpálenia komponentov kvôli zanedbanému zdroju. Taktiež to platí len pre tie drahšie zdroje, lacné OEM zdroje, ktoré sú vo veľkom dodávané k hotovým zostavám, sú poväčšine totálny odpad. A načo by sme si kupovali kvalitný zdroj dodatočne, všakže.

b56aa69e_dusty

Znížiť efektivitu chladenia zostavy dokáže aj prach usadený na lopatkách ventilátorov, na pasívnych chladičoch, či na ložiskách ventilátorov. Ako to riešiť? Spôsobov je niekoľko.

  1. Kúpa kvalitnejšej PC skrine, ktorá integruje prachové filtre, ktoré možno veľmi ľahko čistiť. Pritom do značnej miery prispievajú k bezprašnému prostrediu vo vnútri PC skrine.
  2. Pravidelné čistenie interiéru PC či konzoly za pomoci stlačeného vzduchu. V praxi je to skutočne jednoduché a stlačený vzduch vás nebude stáť viac ako 5 €. Stačí raz za čas odpojiť konzolu či PC, vziať ju na balkón či niekde von, doslova prefúkať interiér stlačeným vzduchom, a hotovo. Nezabudnúť na zdroj! Tam odporúčam pre viac skúsených užívateľov vymontovať samotný zdroj a čistiť ho samostatne nakoľko sa jedná o uzavretú škatuľu. Pokiaľ bude zdroj uchytený v PC, nevyčistite ho dostatočne dôkladne.
  3. Taktiež odporúčam po vyčistení čo možno najskôr uzavrieť bočnicu PC, a pokiaľ to nie je potrebné, neotvárať. Dostane sa Vám do PC zbytočne veľa prachu.
  4. Neprevádzkujte PC s otvorenou bočnicou. Mýtus, že práve toto dokáže schladiť v letných mesiacoch vaše komponenty je úplná somarina. Zbytočne sa Vám dostane do PC prach, narušíte interný air-flow ventilátorov, a v konečnom dôsledku ešte do väčšej miery tepelne zaťažíte svoje pc.

81WDVkSdXNL._SL1500_Na dnes stačilo. Nabudúce si napíšeme niečo o air-flow, alebo o tom, ako pri skladaní PC vyriešiť čo možno najideálnejšie chladenie celej zostavy.

Komentuj!