Register

A password will be e-mailed to you.

Napriek masívnemu počtu hier a ich dostupnosti sa niektoré štáty stále pokúšajú regulovať, ktoré hry na svojom území povolia. Včera sme vám priniesli článok o tom, ako Austrália zakázala 220 hier za 4 mesiace. Dnes vám ponúkame 10 najabsurdnejších dôvodov, pre ktoré boli niektoré hry zakázané v minulosti.

10. Zákaz v Austrálii: The Witcher 2: Assassins of Kings

witcher

Čo by to bol za článok o absurdných zákazoch hier, keby sme nezačali práve Austráliou. V roku 2011 sa rozhodli svoju mládež ochrániť pred druhým dielom (zatiaľ) trilógie The Witcher. Austrálskym cenzorom zvýšila krvný tlak scéna, v ktorej Geralt dostane ponuku na sex ako odmenu za splnenie questu. Trochu absurdne vyznieva aj riešenie vývojárov – ponuka v hre ostala, ale z hry bola odstránená možnosť prijať ju.

9. Zákaz v Singapure: Mass Effect

masseffect

Keď dal v roku 2007 Mass Effect hráčom možnosť lezbickej scény medzi ženskou hlavnou postavou a pohľadnou mimozemšťankou Liarou, potešil tým množstvo násťročných hráčov. A čo si budeme nahovárať, aj starších. Nepotešil ale Singapurské úrady, ktoré sa rozhodli ho zakázať. Nerátali však s takou masívnou reakciou hráčov, aká nasledovala. Len máločo pobúri hráčov tak, ako keď ich okradnete o vesmírne kozy. A tak bol zákaz po pár dňoch zrušený.

8. Zákaz v Číne: Command & Conquer: Generals

generals

Čína tiež nemá zrovna povesť liberálnej krajiny pokiaľ ide o hry. Takže keď vyšla hra, ktorá začína nukleárnym výbuchom priamo v Pekingu, jej zákaz na seba nenechal dlho čakať. Pobúrení boli však aj hráči, ktorým sa Generals napriek zákazu nejakým spôsobom dostal do rúk. Komentátor denníka Sing Tao Daily takto zhrnul názory Číňanov: „Je urážkou pre Čínu, že hráči majú možnosť zničiť Námestie nebeského pokoja stlačením gombíka. Obraz Námestia nebeského pokoja nemôže byť takto poškvrňovaný. Nedovolíme cudzincom, aby sa z neho smiali!“

7. Zákaz v Thajsku: Grand Theft Auto 4

gta

Thajsko sa o účasť v tomto rebríčku zaslúžilo zákazom štvrtého dielu série GTA. V roku 2008 totiž thajský mladík dobodal taxikára a na súde sa obhajoval tým, že iba chcel vyskúšať, či je ukradnutie taxíku v štýle GTA rovnako jednoduché aj v skutočnom živote. Thajské úrady neotáľali a okamžite hru zakázali.

6. Zákaz v Číne: Football Manager 2005

football manager

Môže niekoho vôbec niečo pobúriť na futbalovom manažéri? V Číne môže. Problémom bolo, že v anglickom vydaní hry boli Taiwan, Hong Kong a Tibet považované za nezávislé štáty, za ktoré ste mohli hrať. Čína to pochopila ako „útok na suverenitu a územnú celistvosť“ svojej krajiny, a tak hru v decembri 2004 zakázala.

5. Zákaz v US Army: Medal of Honor

medal of honor

Hry nezakazujú iba krajiny. V roku 2010 sa americká armáda rozhodla zakázať hru Medal of Honor na území všetkých svojich základní na celom svete. Armáde prekážalo, že ich vojaci majú v multiplayeri možnosť hrať za bojovníkov Talibanu. Americkí vojaci sa však stále môžu bez problémov zahrať na Taliban mimo základne.

4. Zákaz v Nemecku: Dead Rising 3

dead rising

Asi nikoho neprekvapí, že Európu v tomto rebríčku zastupuje práve Nemecko. Miestni cenzori zvyknú robiť problémy všetkým hrám, v ktorých zabíjate ľudských protivníkov. V prípade Dead Rising 3 sa nemecké Ministerstvo rodinných vecí rozhodlo, že zombíci, ktorých v hre zabíjate, sú až „príliš ľudskí“.

3. Zákaz v Austrálii: Fallout 3

fallout

Austrália samozrejme v takomto rebríčku nemôže mať iba jedného zástupcu. V absurdnosti zákazu bol Witcher 2 prekonaný tretím dielom kultovej série Fallout. Čo austrálske úrady pobúrilo na hre plnej zabíjania, mutantov a zabíjania mutantov, v ktorej máte možnosť vyhladiť celé mesto odpálením jadrovej bomby? Morfín. Ak si ho z hry nepamätáte, tak je to preto, že tam nebol. Práve kvôli austrálskemu zákazu bol nakoniec nahradený drogou Med-X (s tými istými účinkami, ale iným názvom).

2. Zákaz vo Venezuele: všetky násilné hry

violent videogames

V roku 2009 sa Venezuela rozhodla, že už sa viac nebude párať so zakazovaním jednotlivých hier a radšej naraz zakáže všetky násilné hry. Vláda bola totiž presvedčená, že práve hry môžu za nárast zločinu v krajine. Predaj násilných hier sa stal trestným a mohol vás stáť až 5 rokov vo väzení. Čerešničkou na torte absurdnosti je fakt, že ak by ste namiesto hry predali mladistvému skutočnú zbraň, v chládku by ste si posedeli iba rok.

1. Zákaz v Grécku: všetky hry

chess

V našich končinách máme pomerne bohaté skúsenosti s absurdnými rozhodnutiami politikov. Pomyselnú korunu v tejto disciplíne však určite nosia na hlave Gréci. V roku 2002 celým Gréckom otriasol škandál, keď bol poslanec za vládnu stranu PASOK prichytený v nelegálnom kasíne. Aby sa strana od tohto škandálu čo najviac dištancovala, rozhodla sa narýchlo prijať zákon, ktorý mal bojovať proti gamblerstvu. A tak boli na verejnosti zakázané všetky hry bez výnimky, za čo si Grécko rozhodne zaslúži prvé miesto v našom rebríčku. Politici to s týmto zákazom mysleli smrteľne vážne, a tak napríklad istá internetová kaviareň dostala likvidačnú pokutu za to, že jeden z jej zákazníkov si zahral šach online. Zákon navyše platil aj pre cudzincov, a tak keby vás na dovolenke v Grécku polícia prichytila, ako na lavičke hráte hadíka na svojej Nokii, dovolenka by sa vám mohla predĺžiť o rok vo väzení. Po opakovaných dohovoroch od Európskej Únie bol po troch rokoch zákaz konečne zrušený.

Komentuj!